AS3I4306

Feyenoord Onder 19 na zinderende slotfase door in Youth League

Feyenoord Onder 19 heeft dinsdagmiddag op spectaculaire wijze de achtste finales van de UEFA Youth League bereikt. De ploeg van trainers Cor Adriaanse, Arnold Scholten en Ulrich van Gobbel kwam in een uiterst spannende play-off wedstrijd tegen FC Nitra na twintig minuten op voorsprong, gaf deze vervolgens weer weg, om in extremis alsnog de zege te pakken: 2-3.

Na nog geen minuut spelen was de eerste kans om de score te openen in het waterkoude Slowakije voor Feyenoord. Rodney Huijgen kon alleen door na een slimme steekpass vanuit het middenveld, maar Nitra-keeper Balaži kwam op tijd zijn doel uit en bracht met een uitgestrekt been redding op de poging van Huijgen. De ploeg van Cor Adriaanse bleef vervolgens druk zetten, met enkele kleine kansjes als gevolg waaronder een schot van Achraf El Bouchataoui en een kopbal van Wouter Burger in handen van de keeper. Na twintig minuten spelen was het wel raak: Burger legde in de zestien af op Orkun Kökcü die knap wegdraaide van zijn man en van dichtbij binnen schoot: 0-1.

Na de treffer van Feyenoord begonnen de Slowaken wat meer druk te zetten zonder echt gevaarlijk te worden. Toch viel na een halfuur spelen uit het niets de gelijkmaker: Marek Fábry schoot in de verre hoek binnen. Feyenoord leek het goede spel van de beginfase vervolgens weer op te pakken, maar kreeg de deksel op de neus. De boomlange spits Fábry torende boven alles en iedereen uit en kopte vlak voor rust FC Nitra op een 2-1 voorsprong. Tegen de verhouding in was dat tevens de ruststand.

Goal van @orkunkokcu, maar 2-1 achter bij rust... Come on boys, strijden! #nitfey #FeyenoordO19 #UYL

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op

Feyenoord startte de tweede helft met Daudé van der Kust op de rechterflank in plaats van Huijgen. In de 48ste minuut werd een schot van dichtbij door Fabry gekeerd door doelman Van Leeuwen, de rebound van Rybanksky werd vervolgens door Boyd Reith weggewerkt. Uit de counter die daarop volgde, kreeg Feyenoord weer een grote kans: het schot van Kökcü ging over. Zo golfde het spel op en neer, maar werd steeds duidelijker dat Feyenoord voetballend de sterkere ploeg was en dus ook op die manier op zoek moest naar de gelijkmaker. De stugge Slowaken bleven defensief echter goed overeind terwijl ze loerden op de tegenaanval.

Met nog ruim twintig minuten op de klok besloot Cor Adriaanse een offensieve wissel toe te passen: aanvaller Joel Zwarts betrad het veld voor Noah Lewis. Kort na die wissel werd het harde werken van Feyenoord beloond: na een slim hakje van Cheick Touré vond uitblinker Kökcü opnieuw het net. Het resterende kwartier speelde zich af op de helft van Nitra waar de jonge Feyenoorders vol druk zetten op de Slowaakse verdediging.

In de absolute slotfase was het Wouter Burger die de meegereisde Rotterdammers in het uitvak liet juichen: hij werkte de bal vanaf de rand van de zestien in het net. Tijdens de twee minuten durende extra tijd haalde Feyenoord nog één keer diep adem toen Reith een corner van FC Nitra maar net naast eigen doel werkte. Kort daarna floot de Tsjechische scheidsrechter af, waarna de spelers van Feyenoord Onder 19 elkaar van vreugde in de armen vielen vanwege het bereiken van de achtste finales van de UEFA Youth League. Vrijdag is de loting en wordt bekend welke tegenstander daarin wacht op 20 of 21 februari.

FC Nitra O19 – Feyenoord O19 2-3 (2-1)