Feyenoord O/19 wint mini klassieker in Amsterdam

Feyenoord A1 heeft woensdagavond op knappe wijze koploper Ajax A1 zijn eerste puntenverlies in 2015 bezorgd.

Op De Toekomst werd het 0-1 voor de Rotterdammers dankzij een doelpunt na een halfuur spelen van Oussama Idrissi. Na dit seizoen al drie keer te zijn verslagen door de aartsrivaal uit Amsterdam trok Feyenoord nu wél aan het langste eind. 'En het was zeker niet onverdiend', reageerde trainer Roy Makaay. 'We hebben keihard geknokt voor deze drie punten.'
Feyenoord begon fel aan de wedstrijd en zat er vanaf minuut één bovenop. 'De eerste 20 tot 25 minuten speelden we uitstekend', aldus Makaay. 'We waren agressief in het druk zetten en daar had Ajax veel moeite mee.' De bovenmatige inzet van de bezoekers werd in de 28ste minuut beloond. Na een goed weggewerkte corner van de thuisploeg profiteerde Feyenoord in de omschakeling optimaal van de ruimte achterin bij Ajax. Bram van Eijk bediende Oussama Idrissi, die net iets eerder bij de bal was dan de uitkomende keeper van Ajax en voor een leeg doel kon binnenschieten: 0-1. Voor rust creëerden de Amsterdammers nog twee kansen, maar doelman Kamil Miazek behoedde zijn team tot twee keer toe voor de gelijkmaker.

In de tweede helft werd het voetballend iets minder bij de Rotterdammers. Niet gek, volgens Makaay. 'De manier van spelen kostte veel kracht. Gelukkig namen de wissels het allemaal goed over. Ajax ging ook opportunistischer spelen en kreeg nog wat kansen, maar enorme mogelijkheden waren het niet. We hadden met onze snelheid wel meer moeten profiteren van de ontstane ruimte achterin bij Ajax, maar dat neemt niets weg van deze overwinning op een heel goede ploeg.'

Door de zege krijgt het als vierde gerangschikte Feyenoord (10 punten uit 6 duels) koploper Ajax (18 punten uit 7 duels) weer in het vizier. Makaay kijkt echter niet verder dan de eerstvolgende wedstrijd, komende zaterdag bij PSV. 'En de week erop wacht opnieuw een zware uitwedstrijd bij nummer twee AZ', weet de trainer.

Ajax A1 - Feyenoord A1 0-1
30' 0-1 Oussama Idrissi

Opstelling Feyenoord A1: Miazek; Ulusoy, Van der Meer, Verdonk, Gronsveld; Schuurman, Hamer (80' Van der Pijl), Slabbekoorn (70' El Baad); Idrissi (62' Klooster), Van der Struis en Van Eijk (88' Van Haaren).