Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord 1

Feyenoord na zeventien jaar weer tegen Duitse tegenstander

Met FC Union Berlin treft Feyenoord donderdagavond voor het eerst in zeventien jaar (!) een Duitse tegenstander in een officiële wedstrijd. Na de UEFA Cup-wedstrijd thuis tegen Schalke 04 in 2004 speelde Feyenoord alleen nog vriendschappelijk tegen clubs uit Duitsland.

UEFA Cup-finale
Vóór de ontmoeting met Schalke was Borussia Dortmund Feyenoords laatste Duitse tegenstander, in de historische UEFA Cup-finale van 2002 (3-2 winst). In die tijd stond Feyenoord een stuk vaker tegenover een Duitse opponent in een Europese competitie dan de laatste jaren het geval was.

Op weg naar de finale in 2001-2002 werd bijvoorbeeld SC Freiburg uitgeschakeld, terwijl in datzelfde seizoen Bayern München een van de drie tegenstanders was in de groepsfase van de Champions League. In de seizoenen ervoor waren er ook dubbele confrontaties met onder meer VfB Stuttgart (2000-2001 en 1998-1999) en Borussia Dortmund (1999-200). Feyenoord en FC Union Berlin troffen elkaar nog nooit in Europees verband.

Goede balans
Van de in totaal zeventien eerdere Europese thuiswedstrijden tegen een Duitse ploeg verloor Feyenoord er slechts twee. De meest recente nederlaag was tegen VfB Stuttgart in 1998 (0-3), terwijl in 1986 Borussia Mönchengladbach met een 0-2 overwinning uit De Kuip vertrok. Daar tegenover staan elf zeges en vier gelijke spelen.

Vijf op een rij?
Feyenoord kan tegen FC Union Berlin voor de vijfde keer op rij een Europese thuisoverwinning boeken. De laatste keer dat dit lukte was tussen september 1994 en maart 1996. Toen werd er thuis zes keer op rij gewonnen. Die reeks was inclusief twee zeges op Duitse tegenstanders (1-0 vs. Werder Bremen en 1-0 vs. Borussia Mönchengladbach).

Zeven uit drie?
Bij winst op FC Union Berlin komt Feyenoord op zeven punten uit drie duels in de Europa Conference League, na de 2-1 zege op Slavia Praag en het 0-0 gelijkspel bij Maccabi Haifa. De laatste keer dat Feyenoord zeven punten had verzameld na drie wedstrijden, was in 2004 in de groepsfase van de UEFA Cup. Dit was dankzij thuiszeges op Heart of Midlothian (3-0) en Schalke 04 (2-1) en een 1-1 gelijkspel bij Ferencváros.

  • #feyfcu