Fanshop
Fanshop
indeoorlogvs

Feyenoord Museum staat stil bij WOII

Het bombardement, het wegvoeren en vermoorden van Joden, de razzia, de hongerwinter… Hoe werden de oorlogsmisdaden van de Duitsers en de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog beleefd vanuit het perspectief van Feyenoord en Rotterdammers met een Feyenoord-hart? Het Feyenoord Museum brengt een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Rotterdam en Feyenoord tot leven. De aftrap van deze ‘belevingsvideo’ is op 18 april, de dag waarop ook de Nationale Museumweek van start gaat.

Het Feyenoord Museum heeft het initiatief genomen om stil te staan bij de bezettingsjaren. Het Museum wil de herinnering aan een keerpunt in de Rotterdamse geschiedenis levendig houden en toegankelijk maken voor jong en oud; een productie om de slachtoffers te herdenken en om ons niet te laten vergeten wat er in die verschrikkelijke oorlogsjaren is gebeurd. Specifiek wordt aandacht besteed aan Feyenoord in deze periode. Ook wordt een eerbetoon gebracht aan de Feyenoorders die zijn omgekomen in de oorlogsjaren. 

Levendige herinneringen aan de oorlog

In de documentaire vertellen oud-Feyenoord-spelers en Feyenoord-(ere)leden over hun ervaringen in de jaren ’40-‘45. Velen van hen hebben de opening van de De Kuip in 1937 nog meegemaakt; allen waren jong toen de oorlog begon. Ze hebben levendige herinneringen aan de jaren dat Rotterdam bezet werd in de oorlog. Ze vertellen over de rol die Feyenoord speelde in hun leven in die tijd en over De Kuip, waar in het begin van de oorlog nog gevoetbald werd. Hun geliefde stadion, dat later in de oorlog gevorderd werd door de bezetter en onder meer werd gebruikt als opvang van duizenden Rotterdamse jongens en mannen na de grote razzia van 1944. 

De geportretteerde Feyenoord-coryfeeën die jong waren in de oorlogsjaren, die in de jaren na de oorlog veel betekend hebben voor Feyenoord, zijn inmiddels op hoge leeftijd. Hun verhalen verdienen het om gehoord te worden.

Tarief

Museumjaarkaarthouders die tijdens de Nationale Museumweek (18-26 april) een kaartje kopen voor museumbezoek met rondleiding door de Kuip, krijgen op vertoon van de museumkaart een korting van € 5,-. Zij betalen dan dus € 8,50 in plaats van € 13,50.

Je kunt jouw kaarten gemakkelijk en snel online bestellen via deze link. Ook kan je kaarten kopen bij een van de vestigingen van de Feyenoord Fanshop

Openingstijden Feyenoord Museum
Dag Openingstijden Starttijden rondleidingen
Zondag gesloten  
Maandag gesloten  
Dinsdag gesloten  
Woensdag 12.30 - 16.00 uur 12.30 uur / 14.30 uur
Donderdag 10.30 - 16.00 uur 10.30 uur / 12.30 uur / 14.30 uur
Vrijdag 10.30 - 16.00 uur 10.30 uur / 12.30 uur / 14.30 uur
Zaterdag 10.30 - 16.00 uur 10.30 uur / 12.30 uur / 14.30 uur