Feyenoord 1

Feyenoord knullig ten onder in kleurloze Klassieker

Feyenoord is zondag op knullige wijze ten onder gegaan in de Klassieker. Ajax was met 0-3 te sterk in De Kuip en dat kon het team van Dick Advocaat door twee eigen doelpunten en een gemiste strafschop vooral zichzelf aanrekenen. Beide rivalen eindigden het duel met tien man vanwege een rode kaart.

Door de lege tribunes en het feit dat Ajax zich vorige week tot landskampioen had gekroond, was de Klassieker vooraf al vrijwel alle glans ontnomen. Hoewel Feyenoord het vooral in de eerste helft dapper probeerde, lukte het de ploeg niet om voor een verrassing te zorgen en zo weer wat kleur op het gezicht terug te krijgen.

Als er daarvoor een kans lag, dan was dat in de slotminuut van de eerste helft. Bij een scrimmage in de doelmond van Ajax voorkwam Edson Alvarez met een handsbal een Rotterdamse treffer, wat de Mexicaan een rode kaart en Feyenoord een strafschop opleverde. Leroy Fer faalde echter vanaf elf meter en zo ging Feyenoord met een kater in plaats van hoopvol de kleedkamer in.

Bepalender was nog dat de bezoekers daarmee hun voorsprong behielden. Na twintig minuten spelen kreeg Marcos Senesi de bal uit een hoekschop tegen zich aan, waarmee de Argentijn Ajax onbedoeld in het zadel hielp. Alsof dat nog niet erg genoeg was deed Feyenoord de tegenstander in de tweede helft nog een doelpunt cadeau, toen invaller Ridgeciano Haps een voorzet van Dusan Tadic in eigen doel tikte.

Dat zorgde ervoor dat het laatste restje hoop uit het team van Advocaat verdween, zeker ook omdat kort voor de 0-2 Tyrell Malacia zijn tweede gele kaart had gekregen. Scheidsrechter Danny Makkelie was daarmee verantwoordelijk voor een primeur. Het was namelijk in een reguliere Eredivisie-Klassieker niet eerder voorgekomen dat een speler van zowel Feyenoord als Ajax met rood van het veld werd gestuurd.

Los van deze statistiek werd het zo voor iedere Feyenoorder een editie om snel te vergeten. Zeker nadat Mohamed Kudus de score dik tien minuten voor tijd nog een beetje pijnlijker maakte. Voor Feyenoord resten na de verloren Klassieker nog twee competitieduels, in de wetenschap dat de ploeg met vijf punten achterstand op Vitesse een wonder nodig heeft om de play-offs nog te ontlopen.