Fanshop
Fanshop

Feyenoord in eigen huis ongeslagen tegen Italiaanse clubs

Feyenoord ontvangt donderdagavond AS Roma in de wetenschap dat de club tot dusver ongeslagen is in thuiswedstrijden in Europees verband tegen Italiaanse tegenstanders. Bovendien heeft Feyenoord de afgelopen vier thuisduels in de Europa League allemaal gewonnen.
Drie keer gelijkspel

De laatste drie wedstrijden in De Kuip waarin een Italiaanse club de tegenstander was, eindigden allemaal in een gelijkspel. Zo speelde Feyenoord in september 2002 in de groepsfase van de Champions League met 1-1 gelijk tegen Juventus. Pierre van Hooijdonk maakte toen het enige doelpunt voor Feyenoord.

Vijf maanden eerder was de spits ook trefzeker geweest in de thuiswedstrijd tegen Internazionale in de halve finale van de UEFA Cup. Feyenoord zag toen na een 2-0 voorsprong (ook Jon Dahl Tomasson scoorde) de bezoekers nog terugkomen tot 2-2. Omdat Feyenoord de uitwedstrijd in Milaan met 0-1 had gewonnen, was dat gelijkspel voldoende voor een plek in de finale.

Ook Lazio Roma kwam in maart 2000 in de tweede groepsfase van de Champions League niet verder dan een gelijkspel in De Kuip (0-0). Drie jaar eerder had Feyenoord met 2-0 gewonnen van de Italiaanse topclub Juventus in de groepsfase van de Champions League. De Rotterdammers boekten in 1969 dezelfde cijfers tegen AC Milan in de Europa Cup, die dat seizoen ook werd gewonnen door Feyenoord.

AS Roma won nog nooit in Nederland

AS Roma speelde pas twee keer eerder een Europese uitwedstrijd tegen een Nederlandse tegenstander. In 2002 verloor de ploeg met 2-1 van Ajax in de tweede groepsfase van de Champions League. In 1969 ging de club in het Europese toernooi voor bekerwinnaars met 1-0 onderuit op bezoek bij PSV.

Niet alleen de historische statistieken spreken in het voordeel van Feyenoord, maar ook recente Europese resultaten. Feyenoord heeft namelijk de afgelopen vier thuiswedstrijd in de Europa League allemaal in winst omgezet. AS Roma daarentegen wacht al zes wedstrijden op een Europese uitoverwinning. Van de laatste zes Europese uitwedstrijden gingen er drie verloren, terwijl er drie keer gelijk werd gespeeld.