Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
De Club

Feyenoord en Opel gaan AED’s spotten voor Hartstichting

Eén op de drie Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defribilator) in zijn of haar woonwijk hangt, terwijl bij een hartstilstand elke minuut telt. Daarom gaan Feyenoord en Opel een verbond aan om zoveel mogelijk AED’s te spotten. Iedereen die een AED in het straatbeeld ziet, kan hier een foto van maken en deze uploaden op Opel.nl/Feyenoord.

‘Spot een AED’
Helaas zijn er in Nederland pas 15.000 AED’s geregistreerd, terwijl er minimaal 30.000 geregistreerde AED’s nodig zijn om deze tijdig ter plekke te hebben in het geval van een hartstilstand. En dat terwijl er in Nederland heel veel AED’s zijn. Maar waar zijn ze?  Opel en Feyenoord komen samen in actie voor de Hartstichting met de actie ‘Spot een AED’. Want als we weten waar de AED’s zijn, kunnen we de eigenaar vragen of hij de AED wil aanmelden bij het oproepsysteem.

Kaj Gorgels, ambassadeur van Opel en onder meer bekend van Kaj’s Typetjes en Expeditie Robinson, is ‘aanvoerder’ van het spotteam, met daarin onder anderen ook Feyenoord-spelers Robin van Persie en Jens Toornstra. Het doel is om samen heel Nederland te mobiliseren en zo veel mogelijk AED’s te spotten. ‘Per week krijgen ruim driehonderd mensen in Nederland een hartstilstand,’ vertelt Gorgels. ‘Vaak gebeurt dit thuis. Maar helaas weten veel mensen niet waar ze een AED in de buurt kunnen vinden. Samen met mijn AED-spotteam gaan we de uitdaging aan om zoveel mogelijk levensreddende AED’s te spotten. En ik roep dus heel Nederland op om ook mee te speuren. Want daar red je uiteindelijk levens mee.’

Zes minuten-zone
Bij een hartstilstand moet binnen zes minuten begonnen worden met reanimatie om de kans op overleven zo groot mogelijk te houden. De gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance is echter acht tot tien minuten. Daarom is er in Nederland een oproepsysteem voor reanimatie - Hartslagnu.nl - waarmee burgers die kunnen reanimeren (burgerhulpverleners) worden opgeroepen bij een hartstilstand. In dit systeem staan ook AED’s geregistreerd, zodat burgerhulpverleners weten waar zij de dichtstbijzijnde, beschikbare AED kunnen halen.

Bij een hartstilstand is het gebruik van een AED dus van levensbelang. De Hartstichting zet zich daarom al jaren in voor het creëren van een landelijk dekkend netwerk van zowel burgerhulpverleners als 24/7 beschikbare AED’s om levens van slachtoffers van een hartstilstand te redden. Meer informatie hierover is hier te vinden: www.hartstichting.nl/aed.

Samenwerking Opel en Feyenoord
Opel en Feyenoord zetten zich sinds eind 2014 al in voor de Hartstichting. Nadat vorig jaar de 170.000ste burgerhulpverlener is geregistreerd, is nu het volgende doel bepaald: 30.000 geregistreerde AED’s. Iedereen die meedoet aan de campagne ‘Spot een AED’ zorgt niet alleen dat Nederland hartveiliger wordt, maar maakt ook kans op aantrekkelijke prijzen. Alle informatie hierover is te vinden op Opel.nl/Feyenoord.