Feyenoord 1

Feyenoord breekt de ban in Venlo

Feyenoord heeft tegen VVV-Venlo een einde gemaakt aan een periode zonder overwinningen. Dick Advocaat behield de laatste weken weliswaar zijn ongeslagen status in de Eredivisie, maar de hoofdcoach deed dat met gelijke spelen tegen FC Utrecht en Heracles Almelo. In Limburg werd een broodnodige competitiezege geboekt: 0-3.

Het gemor nam toe rondom Feyenoord na de resultaten van de laatste weken. Niet alleen werd er na Fortuna Sittard-uit (1-3 op 22 november) niet meer gewonnen, maar er werd bovendien amper gescoord. Zo speelde Feyenoord gelijk tegen CSKA Moskou (0-0), FC Utrecht (1-1) en Heracles Almelo (0-0) en bleken Dinamo Zagreb (0-2) en Wolfsberger AC (1-0) te sterk.

Een goed resultaat kan wonderen doen, weet ook Advocaat. Het belang van de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo was dan ook groot, maar een kleine zeventig minuten lang leek zijn ploeg last te hebben van hetzelfde probleem als de laatste weken. Feyenoord kwam tegen VVV dan wel tot een stuk meer schoten dan in die wedstrijden ervoor; een treffer bleef uit.

Bevrijdende treffer(s)
Jens Toornstra brak de wedstrijd na vele kleine kansjes open met een prachtige knal van afstand. De routinier op het middenveld vuurde de bal in de 69ste minuut strak in de linkerbovenhoek en liet doelman Delano van Crooij kansloos. Vier minuten later verdubbelde Steven Berghuis de marge met een droge knal met zijn bevreesde linker. Met de intikker van Toornstra in de 77ste minuut werd het duel binnen tien minuten in het slot gegooid.

Feyenoord kwam in Venlo in verdedigend opzicht amper in de problemen, maar had wel andere zorgen. Berghuis stapte namelijk in de slotfase geblesseerd uit het veld. De ernst van de kwetsuur van de captain is nog onduidelijk. Tegenover het uitvallen van Berghuis stond de rentree van Leroy Fer. Hij keerde na weken blessureleed terug in de ploeg als vervanger van João Teixeira.

Goede zaken
De terugkeer van Fer is belangrijk in aanloop naar de laatste wedstrijden dit kalenderjaar. Volgende week gaat Feyenoord op bezoek bij Vitesse. Die ploeg hebben we door een gelijkspel van de Arnhemmers tegen sc Heerenveen (op 23 december onze laatste tegenstander in 2020) op de ranglijst gepasseerd. De geel-zwarten hebben na twaalf competitiewedstrijden evenveel punten (26), maar een minder doelsaldo (+11 tegenover +9).