Feyenoord 1
eea020270f92834b0c540a24fe07ffba_2000_2000.JPG

Feyenoord bewijst zichzelf goede dienst in stadsderby

Feyenoord heeft dankzij een 4-0 overwinning op Sparta Rotterdam de tweede plaats weer in het vizier. Orkun Kökcü, Alireza Jahanbakhsh en Guus Til (2) zorgden er met hun goals voor dat trainer Arne Slot zijn dug-out zondagmiddag amper hoefde te verlaten en de ploeg na 21 Eredivisie-wedstrijden op een punt van PSV kwam.

De openingsfase was - na een indrukwekkende minuut applaus voor de onlangs overleden Wim Jansen - net als het weerbeeld: stormachtig. Feyenoord overrompelde Sparta en in de vierde minuut leverde dat al een goal op. Orkun Kökcü opende de score met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. De Eredivisie Speler van de Maand januari had daar wat geluk bij, omdat hij de bal via de voet van een tegenstander in het doel zag verdwijnen, maar de kapbeweging die aan zijn schot vooraf ging mocht er zijn.

Glansrol Kökcü
Dat mocht ook gezegd worden van de teamopbouw en de actie en pass van Kökcü in aanloop naar de 2-0. De Feyenoorder zette een tegenstander aan de kant en verlegde het spel daarna met een perfecte crosspass naar Luis Sinisterra. Die bediende Alireza Jahanbakhsh en zijn schot liet de weggegleden Sparta-doelman Maduka Okoye kansloos in de elfde minuut. Hoewel Feyenoord meerdere kansen kreeg om nog voor rust verder uit te lopen, liet het team die liggen.

Vijf minuten in de tweede helft sloeg Feyenoord een derde keer toe. Sinisterra werd van de bal gezet, maar zag dat die in de voeten van Guus Til eindigde. De aanvallende middenvelder profiteerde met een schot in de linkerhoek, zoals hij dat in de zeventigste minuut ook zou doen na een glijpartij van verdediger Bart Vriends. Met zijn twee goals na rust staat hij op al dertien Eredivisie-doelpunten dit seizoen; meer dan zijn hoogste seizoentotaal (12 in 2018-2019) tot nu toe.

Twee debutanten
Na de bijdrage van de clubtopscorer van Feyenoord bracht Slot twee debutanten. Patrik Wålemark en Jorrit Hendrix kregen hun eerste officiële speelminuten, terwijl ook Cyriel Dessers, Jens Toornstra en Marcus Pedersen zich nog mochten laten zien. De hoofdcoach kon zo rouleren in aanloop naar de eerstvolgende competitiewedstrijd. Volgende week zondag speelt Feyenoord een uitduel met RKC Waalwijk (aftrap: 14:30 uur).