Fanshop Tickets
; Fanshop Tickets
Cuba3

Feyenoord Academy verzorgt clinics op Cuba

In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, Rotterdam Topsport en Nirint Shipping zal Feyenoord Academy van 20 tot en met 25 april a.s. clinics verzorgen in Cuba. Oud-spelers Mike Obiku en Robin Nelisse zullen samen met Melvin Boel van Feyenoord Academy afreizen naar het Caribische eiland.

Cuba heeft een naam hoog te houden op het gebied van sport. Honkbal is weliswaar nog altijd dé volkssport bij uitstek, maar voetbal kent vooral bij de jeugd een snel groeiende populariteit. De stad Rotterdam onderhoudt al meer dan dertig jaar een band met Havana. Tegelijkertijd doet het Rotterdamse bedrijf Nirint Shipping - trouw unithouder bij Feyenoord - er al decennialang zaken en organiseert en ondersteunt het bedrijf diverse Cubaanse jeugdsportprojecten. In januari 2014 vond al een succesvolle jeugdclinic plaats, waarvoor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans onder grote media belangstelling destijds de kick off gaf.

De clinic vorig jaar was gericht op ruim 500 jongens en meisjes. De clinic in april a.s. heeft als doel Cubaanse jeugdcoaches kennis te laten maken met de trainingsmethodiek van de Feyenoord Academy. In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt bovendien een demontabel streetfootballcourt aangeboden om met name in de oude wijken van Havana de voetbalsport onder jeugd te promoten. In dit kader zal door de Feyenoord-trainers een groot tweedaags straatvoetbaltoernooi worden georganiseerd voor talentvolle Cubaanse voetballers.

De Cubaanse voetbalbond en het Ministerie van Sport zijn verheugd met de tweede editie van het Rotterdamse initiatief en verlenen alle benodigde faciliteiten om de voetbalweek tot een succes te maken. Het project wordt bovendien ondersteund door de Nederlandse ambassadeur in Havana en door de Cubaanse ambassade in Den Haag.

Gido Vader, manager International Relations Feyenoord en delegatieleider: ‘Feyenoord is een wereldclub met een Rotterdamse mentaliteit. In Cuba kunnen we dankzij de projectsponsoren heel concreet bijdragen aan de verdere ontwikkeling van voetbalcoaching op het eiland en aan sportparticipatie door kinderen. Vorige keer werden we met open armen ontvangen, we zijn blij dat we daarom nu nog méér kunnen doen.’

Hennie Huigen, CEO van Nirint Shipping: ‘Nirints sportsponsoring richt zich voornamelijk op het helpen ontwikkelen en begeleiden van jonge, talentvolle sporters. Dit project in onze ‘kernmarkt Cuba’ sluit daar volledig op aan. We zijn met Rotterdam Topsport en Feyenoord een traject ingegaan om voetbal in Cuba populairder en beter te maken. Vorig jaar was een eerste introductie met jeugd clinics en nu willen we ons concentreren op het ‘upgraden’ van jeugdtrainers. Het zijn dus geen ‘lukraak’ initiatieven maar een lange termijn ontwikkelingsplan waar te zijner tijd ook Feyenoord vruchten van hoopt te plukken. Nirints rol ligt voornamelijk op het gebied van genereren van sponsorgelden - intern/extern - en faciliteren van de clinics in Cuba met behulp van onze lokale mensen. De NCH-missie (Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, red.) in dezelfde periode is geen toeval, omdat we weten dat sport en business goed te combineren zijn en zelfs deuren opent en mensen verbindt. Wij zijn Rotterdam Topsport en Feyenoord zeer erkentelijk voor hun tomeloze inzet voor dit project.’

Hans Zoethoutmaar, adjunct-directeur bij Rotterdam Topsport en mede-organisator van de clinics:  ‘Dit is een uniek initiatief, waarbij het bedrijfsleven zich inzet voor de jeugd op Cuba en waarbij Feyenoord, als dé exponent van de Nederlandse voetbalschool, wordt ingezet als visitekaartje van Rotterdam. Mooi is ook dat de clinic samenvalt met het bezoek van een Nederlandse handelsdelegatie aan Cuba op een moment dat er grote veranderingen op til zijn door de toenadering tussen Cuba en Europa en de Verenigde Staten.

Naast het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nirint Shipping wordt dit project mede mogelijk gemaakt door: CARU Containers, Jordex Shipping & Forwarding, Matrans Holding, Seablinc, Triumph Services, UVastgoed, VLS Groep en WOMY Equipment Supply.