basisplaatje_logo_academy

Feyenoord A1 klimt verder na verdiende zege op Groningen

Feyenoord A1 heeft zaterdag een verdiende overwinning geboekt uit bij FC Groningen: 2-3. Door de zege stijgen de Rotterdammers naar de vijfde plaats en is de ploeg dicht bij plaatsing voor de kampioenspoule. Feyenoord A2 moest het hoofd buigen op bezoek bij het fysiek veel sterkere AFC A1: 2-0. De topper op Varkenoord tussen Feyenoord B1 en Ajax B1 eindigde in 1-1. Feyenoord B2 slaagde er vrijdag wel in om de aartsrivaal uit Amsterdam opzij te zetten: 2-1. Feyenoord C1 had niets te duchten van Brabant United: 0-3. Feyenoord C2 was nog mild voor FC Dordrecht C2 door 'slechts' zeven keer te scoren: 0-7. Feyenoord D1 overtuigde niet, maar won wel de derby tegen Sparta D1: 0-2.

FEYENOORD A1 PAKT VOLLE BUIT IN GRONINGEN

Feyenoord A1 heeft de sterke serie van de afgelopen weken een passend vervolg gegeven door uit met 2-3 te winnen bij FC Groningen. Door de zege klimt de ploeg van trainer Roy Makaay van de zevende naar de vijfde plaats (21 punten uit 10 wedstrijden). Met nog drie duels te gaan tot de winterstop is het verschil met nummer negen ADO Den Haag zes punten. Dat is belangrijk, want de beste acht ploegen spelen in het nieuwe jaar verder in een zogeheten kampioenspoule waarin de teams weer met nul punten beginnen. 'Ik wil mijn jongens complimenteren voor de strijd die ze hebben geleverd', zei een opgetogen Makaay. 'Dit zijn weer drie heel belangrijke punten.'

Feyenoord begon uitstekend aan het duel met de Groningers. In het eerste kwartier creëerden de bezoekers twee grote kansen, waarvan er één werd benut. Rechtsbuiten Milton Klooster zette goed voor op Bram van Eijk, die niet aarzelde en fraai afrondde met een volley: 0-1. Na die sterke openingsfase raakte Feyenoord even de controle kwijt, maar de Rotterdammers herpakten zich al snel en de lat voorkwam een tweede treffer van Feyenoord.

De 1-1 vlak voor rust was een domper, maar Feyenoord liet zich er niet door van de wijs brengen en kwam al snel na de pauze weer op voorsprong. Jari Schuurman miste niet, nadat hij door een goede steekpass van Robbert de Vos in stelling was gebracht. Daarna verzuimde Feyenoord snel de 1-3 te maken, die pas een paar minuten voor tijd kwam van de voet van invaller Oussama Idrissi, op aangeven van Bart Nieuwkoop.

De wedstrijd leek beslist, maar in de laatste minuut prikte FC Groningen nog de 2-3 binnen. Een onterecht goedgekeurd doelpunt, vond Calvin Verdonk, die zag dat er een overtreding op Stef Gronsveld was gemaakt en dat ook liet weten aan de scheidsrechter. Die kon dat niet waarderen en stuurde Verdonk vervolgens met twee keer geel het veld af. Het werd nog even 'vrouw en kinderen eerst', zoals Makaay het beschreef, maar de voorsprong werd niet meer weggegeven. Makaay: 'We zijn nu aan een goede reeks bezig met 14 punten uit de laatste zes duels. Hopelijk kunnen we die lijn volgende week doortrekken wanneer Ajax op bezoek komt.'

FC Groningen A1 - Feyenoord A1 2-3
14' 0-1 Bram van Eijk
43' 1-1
49' 1-2 Jari Schuurman
87' 1-3 Oussama Idrissi
90' 2-3

Opstelling Feyenoord A1: Miazek; Gronsveld, Van der Meer, Verdonk, James (70' Ulusoy); De Vos, Nieuwkoop, Schuurman; Klooster (80' Idrissi), Van der Struis en Van Eijk (61' Slabbekoorn).

AFC A1 MAATJE TE GROOT VOOR FEYENOORD A2

Feyenoord A2 heeft de uitwedstrijd tegen AFC A1 met 2-0 verloren. Met nog twee duels te gaan tot de winterstop lijken de als zevende genoteerde Rotterdammers daardoor te moeten afhaken in de strijd om een plek bij de beste vier ploegen. Die spelen na de jaarwisseling verder in een nieuwe competitie met de nummers 9 tot en met 14 van de Eredivisie, waarin Feyenoord A1 momenteel de vijfde plek bezet. Het verschil met nummer 4 PEC Zwolle A1 is door de nederlaag inmiddels opgelopen tot vijf punten. 'Het wordt inderdaad erg lastig om je daarvoor nog te plaatsen', aldus trainer Jan Gösgens.

Feyenoord had het zwaar tegen de fysiek sterkere en langere Amsterdammers, die na een klein half uur spelen uit een corner op voorsprong kwamen. Via spits Mans Hermann was de ploeg van Gösgens in de eerste helft nog wel twee keer dicht bij een doelpunt, maar de Zweed had pech in de afronding.

Na rust kreeg Feyenoord nog kansen via onder anderen Gerson Pisas en Sem van der Pijl, maar ook zij konden niet voor de gelijkmaker zorgen. AFC profiteerde in de slotfase nog van een foutje achterin waardoor de eindstand 2-0 werd. Gösgens: 'Het valt op dat we vaak tekortkomen tegen deze fysiek sterkere tegenstanders. We zullen echt hard moeten werken om bij te blijven.'

AFC A1 - Feyenoord A2 2-0
28' 1-0
88' 2-0

Opstelling Feyenoord A2: Hagendijk; Proost, Kingsale (Van der Pijl, A1), Koomen, Absalem; Korporaal, Pisas, Den Hoedt (65' El Hankouri); Hamer (A1), Hermann (60' Van der Putten) en Franse.

FEYENOORD B1 EN AJAX IN EVENWICHT

Feyenoord B1 heeft thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ajax B1. De topper tussen de koploper en het als derde gerangschikte Ajax werd een duel vol strijd waarin beide ploegen elkaar goed in evenwicht hielden. Daarnaast bleef het aantal kansen tot een minimum beperkt. 'Een terechte uitslag,' vond trainer Cor Adriaanse. 'De wedstrijd verdiende geen winnaar.'

De gelijk opgaande eerste helft leverde weinig spektakel op, de ruststand van 0-0 was dan ook geen verrassing. Meteen na de pauze profiteerde Ajax direct van een fout achterin bij Feyenoord, waardoor de thuisploeg tegen een achterstand aankeek. Een paar minuten later moesten de Amsterdammers echter verder met tien man. Nadat de scheidsrechter eerst terecht had laten doorspelen bij een overtreding op Shurendo Janga, aarzelde hij niet om alsnog een tweede gele kaart te geven. De man-meer-situatie voor Feyenoord leverde al meteen een kans op voor Janga, die met een heerlijke knal de keeper van Ajax kansloos liet, 1-1.

Na de 1-1 bleef het spel op en neer golven, maar tot echte uitgespeelde kansen leidde het niet. Mats Knoester kreeg in de slotfase nog zijn tweede gele kaart, maar veel effect op het verloop van de wedstrijd had zijn vroegtijdige aftocht niet meer. Adriaanse: 'Het was geen grootse wedstrijd. Voor de jongens zijn dit leuke potjes om te spelen en die wil je natuurlijk ook winnen, maar er zat vandaag helaas niet meer in.'

Feyenoord B1 - Ajax B1 1-1
41' 0-1
47' 1-1 Shurendo Janga

Opstelling Feyenoord B1: Bijlow; Bijl, Knoester, Smulder, Anez; Roffelsen, Janga, Fernandes; Fagrach (41' De Sterke), Robertha en Chong.

FEYENOORD B2 TE STERK VOOR AJAX B2

Wat Feyenoord B1 niet lukte, kreeg Feyenoord B2 een dag eerder wel voor elkaar: Ajax verslaan. Op vrijdagavond rekende de ploeg van trainer Marcel Koning in eigen huis af met de B2 van de aartsrivaal uit Amsterdam: 2-1. 'Dit zijn toch de mooiste wedstrijden en het was ook een terechte overwinning', zei Koning.

In de eerste tien minuten had Feyenoord zichtbaar moeite om grip op de wedstrijd te krijgen. Daarna pakte de thuisploeg het goed op. Twee snelle omschakelmomenten leidden tot twee treffers van respectievelijk Jordy Wehrmann en Cheick Toure. Koning: 'Doordat wij in de eerste helft goed druk zetten, zag je dat Ajax het in de opbouw niet meer wist. In de rust heb ik tegen de jongens gezegd: gas erop en op naar die derde goal.'

Die zou desondanks niet meer vallen. En omdat Feyenoord al flink wat krachten had verspeeld, kon Ajax in de tweede helft iets meer onder de druk uitkomen. Tot echt uitgespeelde kansen van de Amsterdammers leidde dat echter niet. In de slotfase was het nog even bibberen voor Feyenoord toen Ajax met nog drie minuten te spelen door een communicatiefout achterin nog de 2-1 maakte, maar de gelijkmaker zou niet meer vallen.

Feyenoord B2 - Ajax B2 2-1
19' 1-0 Jordy Wehrmann
37' 2-0 Cheick Toure
77' 2-1

Opstelling Feyenoord B2: Evora; Reith, Blesgraaf (62' Van Mullem), Van Wetten, Malacia; Wehrmann, Kubilinskas (68' De Roy van Zuydewijn), Van der Pluijm; Toure, Vente (76' Bibuljica) en Choukoud (68' Schippers).

FEYENOORD C1 MOEITELOOS LANGS BRABANT UNITED

Feyenoord C1 heeft een eenvoudige overwinning geboekt bij hekkensluiter Brabant United C1: 0-3. De Rotterdammers verstevigden daarmee hun derde plek in de competitie achter koploper Willem II en PSV, die beiden geen punten lieten liggen in speelronde nummer negen.

Feyenoord schoot uit de startblokken tegen het nog puntloze Brabant United. Al na drie minuten zette Nelson Amadin de bezoekers op voorsprong. Acht minuten later was het Achraf El Bouchatoui die uit een corner voor de 0-2 tekende. 'In de eerste twintig minuten vonden we heel snel de ruimte in de achterhoede van Brabant United', aldus trainer Jeffrey Oost. 'Daarna werd het lastiger omdat we ze zo ver terugdrongen dat de ruimtes een stuk kleiner werden.'

Meteen in de eerste minuut na rust kreeg Feyenoord twee dotten van kansen om op 0-3 te komen, maar die werden niet benut. Pas vlak voor tijd viel de derde. Lion Kalentjev miste niet, op aangeven van Delpiero Reboe. Oost: 'Ook in de tweede helft speelden we goed, Brabant United was totaal niet gevaarlijk. Dat het slechts bij drie treffers bleef, had ermee te maken dat we het samen niet goed uitspeelden. Maar dat doet niets af aan het feit dat ik zeer tevreden ben met de prestatie van mijn ploeg.'

Brabant United C1 - Feyenoord C1 0-3
3' 0-1 Nelson Amadin
11' 0-2 Achraf El Bouchatoui
69' 0-3 Lion Kalentjev

Opstelling Feyenoord C1: Koorevaar; Hall (C2), Lewis, El Bouchatoui (40' Lake, C2), Loshi; Heijberg, El Karbachi (C2), Huijgen;Reboe, Kalentjev en Amadin.

FEYENOORD C2 HAALT UIT BIJ DORDRECHT

Feyenoord C2 kende een gemakkelijke middag in Dordrecht. In een duel waarin Feyenoord volgens trainer Edwin de Graaf eigenlijk de dubbele cijfers had moeten aantikken, bleef het 'slechts' bij 0-7 voor de Rotterdammers tegen het veel zwakkere FC Dordrecht C2. Door de zege blijft Feyenoord koploper. De Graaf was blij met de overwinning, maar vind het niveauverschil met sommige ploegen in de competitie te groot. 'Hier leren mijn jongens gewoon niet zo veel van.'

FC Dordrecht mocht dan geen partij zijn, het nam niet weg dat Feyenoord uitstekend speelde en dan vooral in de eerste helft. Binnen vier minuten stond het al 0-2 door doelpunten van Wouter Burger en Splinter de Mooij. 'We creëerden veel kansen en maakten goede acties', zo zag De Graaf. 'In de tweede helft werden we iets te frivool en gingen we te vaak voor eigen succes, waardoor de uitslag nog veel hoger had kunnen én moeten zijn.'

Over een week wacht opnieuw een duel met een laagvlieger, Brabant United, maar de week daarop denkt De Graaf dat Feyenoord wél zal worden getest tegen nummer twee Sparta. 'Dat wordt een leuk potje, dat je eigenlijk elke week wel zou willen spelen. Ik wil graag zien of we ons met dit spel  staande kunnen houden tegen een opponent van niveau.'

FC Dordrecht C2 - Feyenoord C2 0-7
1' 0-1 Wouter Burger
4' 0-2 Splinter de Mooij
13' 0-3 Pepijn Doesburg
25' 0-4 Wouter Burger
40' 0-5 Splinter de Mooij
65' 0-6 Crysencio Summerville
68' 0-7 Pepijn Doesburg

Opstelling Feyenoord C2: Van den Berg; Rustveld, Bogarde (D1), Hoogenboom, Yates (48' Tel, D1); Gunduz, De Mooij, Burger (48' Deurloo, D1); Summerville, Doesburg en Azarkan.

FEYENOORD D1 WINT DERBY TEGEN SPARTA

Feyenoord D1 heeft met 0-2 gewonnen op bezoek bij stadsgenoot Sparta D1. De ploeg van trainer Gaston Taument blijft daarmee aan kop van de competitie met 27 punten uit tien duels, gevolgd door Ajax dat één puntje minder heeft. Taument was blij met de uitslag, maar ontevreden over de beleving bij zijn ploeg. 'We leverden, vooral in de eerste helft, te weinig strijd. Wij kunnen veel beter.'

Sparta, dat wél fel aan de wedstrijd begon, kreeg voor rust twee grote kansen om de score te openen. De lat en een mooie redding van doelman Ot van der Last bij een penalty van de thuisploeg voorkwamen dat Feyenoord op achterstand kwam. Vlak voor de pauze zette Tom Brugman de bezoekers uit een corner op voorsprong, waardoor Feyenoord toch nog met een lekker gevoel de kleedkamer kon opzoeken.

De onderbreking kwam Taument goed uit. 'Ik heb mijn spelers verteld dat ze meer moesten brengen. Bied je aan en kies niet alleen maar voor het balletje breed. Durf ook een station over te slaan.' De boodschap leek te zijn aangekomen, want in de tweede helft liep het allemaal iets beter. Robyn Esajas tekende in de 43ste minuut voor de 2-0, waarna het duel was beslist.

Sparta D1 - Feyenoord D1 0-2
27' 0-1 Tom Brugman
43' 0-2 Robyn Esajas

Opstelling Feyenoord D1: Van der Last; Papendrecht, Brugman, Valk, Esajas; Zitman, Kramer (40' Hokke, D2), Omgba; Kasius, Cukur (45' Naujoks) en Van der Zeeuw.