Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming
fey-ajax10

Feiten en cijfers over Ajax – Feyenoord

In de 61ste Klassieker op Amsterdamse grond gaat Feyenoord aanstaande zondag voor de eerste uitzege op Ajax sinds twaalf jaar. Een aantal feiten en cijfers over de kraker in de Eredivisie:
 • Ajax en Feyenoord spelen zondag de 61ste editie van de Klassieker in de Eredivisie in Amsterdam. In de zestig voorgaande edities slaagde Feyenoord er elf maal in om de drie punten mee te nemen naar Rotterdam. De Klassieker eindigde in de hoofdstad zestien keer onbeslist, terwijl Ajax er 33 won.
   
 • De laatste keer dat Feyenoord met de volle buit terugkeerde uit Amsterdam, was op 28 augustus 2005. Dankzij goals van Salomon Kalou en toenmalig (en huidig) aanvoerder Dirk Kuyt stond het kort na rust 0-2 in Rotterdams voordeel. Verder dan de aansluitingstreffer van Angelos Charisteas kwam Ajax die dag niet.
   
 • Na de laatste uitzege op Ajax slaagde Feyenoord er alleen nog in om tweemaal een punt mee te nemen uit de hoofdstad (1-1 in seizoen 2011-2012, 0-0 in seizoen 2014-2015). De overige acht edities in competitieverband leverden een Amsterdamse zege op.
   
 • De Klassieker van zondag is onderdeel van de 28ste speelronde in de Eredivisie. Ajax en Feyenoord gaan het weekend in als nummers twee en één van de ranglijst, met een onderling verschil van zes punten in Rotterdams voordeel.
   
 • De laatste keer dat Feyenoord als koploper afreisde naar Amsterdam, was in het seizoen 1999-2000. De Klassieker in de Amsterdam Arena werd toen gespeeld in de vierde speelronde en eindigde in 2-2 (10 september 1999).
   
 • Eerder dit seizoen hielden Feyenoord en Ajax elkaar in De Kuip in evenwicht (1-1). In het seizoen 1999-2000 gebeurde het voor het laatst dat de Klassieker zowel in Amsterdam als in Rotterdam in een gelijkspel eindigde.
   
 • Wint Feyenoord zondag, dan betekent dat voor Giovanni van Bronckhorst zijn eerste competitiezege op Ajax als hoofdtrainer. Als coach zag hij twee Klassiekers in De Kuip gelijk eindigen, terwijl de editie van vorig seizoen in Amsterdam slecht afliep voor Feyenoord (2-1).
   
 • Dirk Kuyt weet als geen ander hoe het is om te scoren tegen Ajax. De captain tekende in de thuiswedstrijd eerder dit seizoen voor de gelijkmaker, wat in totaal zijn achtste doelpunt in een Klassieker betekende (competitie en play-offs).
   
 • Mocht Dirk Kuyt zondag wederom trefzeker zijn in een Klassieker, dan bereikt de Katwijker een fraaie mijlpaal. Kuyt staat momenteel op 149 goals in de Eredivisie en kan tegen Ajax dus zijn 150ste maken. Bovendien is de aanvoerder nog twee goals verwijderd van zijn 100ste competitiedoelpunt voor Feyenoord.
   
 • Ajax won dit seizoen tien van de dertien thuisduels. Willem II was in augustus de enige ploeg die in de Arena wist te winnen, terwijl Roda JC Kerkrade en PSV een punt pakten. Het doelsaldo van Ajax in thuiswedstrijden: 33-9.
   
 • Feyenoord is dit seizoen tot dusver de best presterende ploeg in uitwedstrijden. Het team van trainer Giovanni van Bronckhorst won tien van de dertien duels op vreemde bodem. Verloren werd er bij Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam, terwijl FC Utrecht-uit in 3-3 eindigde. Het doelsaldo van Feyenoord in uitwedstrijden: 25-7.