Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming
netwerk%20ontbijt-8

FBC-leden klimmen mee naar Himalayatop tijdens FBC Netwerkontbijt

Een heerlijk ontbijt, een indrukwekkende presentatie en netwerkrondes met ‘Rotterdams Rendement’ waren dinsdag 6 december de ingrediënten van het FBC Netwerkontbijt.

Het was dinsdagochtend nog onder het vriespunt bij aanvang van het FBC Netwerkontbijt. De aanwezige FBC-leden verwarmden zich gretig met een kop koffie bij binnenkomst in de prachtige Boardroom. Dat de Nederlandse kou een lachertje is vergeleken met de ontberingen die bergbeklimmer Melvin Redeker op zijn expedities doorstaat, werd snel duidelijk in een indrukwekkende en inspirerende presentatie van de beroepsavonturier.

Melvin Redeker is een man voor wie de wereld eerder verticaal is dan horizontaal. Hij werd met zijn kompanen het eerste Nederlandse team dat succesvol de steilste Himalayaberg beklom. Een monsterexpeditie waarbij de lat extreem hoog ligt. Processen op de berg en in het team moeten tot in de perfectie uitgewerkt en getraind zijn. Pas dan ontstaat het vertrouwen in het team om dit soort expedities op de grens van de natuur en moed aan te gaan. Processen die een metafoor zijn voor hetgeen waar ondernemers in hun werkzame leven mee te maken hebben.

Beginners mind
‘In the beginners mind there are many possibilities, in the expert’s mind there are few.’ Een uitdrukking uit het boeddhisme en de insteek van het verhaal van Redeker. Na een mislukte poging om de steilste berg van de Himalaya te beklimmen, hadden hij en zijn team deze zogenoemde beginners mind nodig om tot een geslaagde tweede poging te komen. ‘Na onze eerste poging vroegen we ons af wat de reden was van het mislukken van de expeditie. Het ligt voor de hand om het slechte weer als oorzaak aan te wijzen, maar tegelijkertijd is het weer een externe factor. Net zoals mensen drie jaar geleden zeiden dat het slecht ging met hun bedrijf door de economie. Je moet naar jezelf kijken. Hebben we de juiste strategie gekozen? Droegen we de juiste kleding? Was het de goede periode? Alle antwoorden wijzen naar onszelf. We moesten loskomen van onze oude manier van werken om tot een nieuwe aanpak te komen die wel tot succes zou leiden. Dat wil ik tegen jullie zeggen: probeer je eigen bagage soms los te laten om tot een volgend niveau door te dringen. Waar een expert’s mind kan leiden tot tunnelvisie, daar kan een beginners mind de tool zijn om helemaal vrij naar de toekomst te kijken’, aldus Melvin Redeker.

Geïnformeerd vertrouwen
Ook de FBC-leden werden betrokken bij het verhaal van Redeker. Zijn casus, uit de realiteit gegrepen, ging over een hangtent op 4000 meter hoogte, aangelijnd door je kompanen. Wat doe je? Kies je voor vertrouwen en reken je er op dat je teammaten de tent goed hebben opgehangen of kies je voor controle en kijk je zelf of alle haakjes via de juiste veiligheidsprocedure zijn aangebracht. Het verdeelde de zaal in precies twee gelijke kampen. ‘Mijn keuze is om in zo’n situatie te werken met geïnformeerd vertrouwen’, zegt Redeker. ‘Daarin vraag je heel specifiek naar de procedure die plaats heeft moeten vinden. Bijvoorbeeld: hoeveel haken heb je opgehangen? Heb ik genoeg informatie, dan weet ik dat ik zelf niets hoef te controleren. Zo val je niemand af en blijft het essentiële vertrouwen binnen je team behouden.’

Het verhaal van Redeker zorgde ervoor dat er nog lang werd nagepraat door de FBC-leden. Zo ook door Ed Rutjens van Werk en Vakmanschap en William Zonneveld van Wil-Arn Betimmeringen: ‘Het verhaal is op zichzelf al enorm indrukwekkend en de link naar het bedrijfsleven maakte het extra interessant. Ik denk dat je heel veel zaken die besproken zijn, kan projecteren op je eigen onderneming’, zegt Zonneveld. Rutjens: ‘In eerste instantie kwamen we puur voor het netwerken naar de bijeenkomsten van de FBC, maar dit soort presentaties geven een extra dimensie aan de evenementen van de FBC.’

Rotterdams Rendement
De bijeenkomst werd zoals gebruikelijk afgesloten met drie netwerkrondes waarbij iedereen steeds in één minuut zijn of haar bedrijf kon pitchen. Na afloop mochten er alleen visitekaartjes uitgewisseld worden, als men ook echt naar elkaar uitspreekt mogelijk iets voor elkaar te kunnen betekenen. Dit noemt de FBC 'Rotterdams Rendement'. ‘Mijn doel is om mensen te leren kennen’, zegt Rutjens. ‘Dat kan hier in een leuke setting. Als je dan na een netwerkronde ook mensen blijkt te hebben ontmoet waar je zakelijk ook echt iets mee kan gaan doen, dan is dat heel mooi meegenomen.’

Agenda
Het eerstvolgende evenement op de FBC-agenda is het FBC Kerstdiner op 19 december in The Harbour Club. De volledige FBC-agenda kunt u hier bekijken.