Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord-Vitesse-41

Eerste seizoenshelft in cijfers

Feyenoord gaat op de helft van het seizoen 2016-2017 aan kop in de Eredivisie. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst scoort bovendien in diverse andere klassementen, zo blijkt uit cijfers van ORTEC Sports.

Punten
Feyenoord behaalde in de eerste seizoenshelft 42 punten, vijf meer dan nummer twee Ajax. De ploeg bezet vanaf de eerste speelronde al de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Feyenoord won van alle teams de meeste thuiswedstrijden (zeven) en behaalde de meeste punten in uitwedstrijden.

Doelpunten en assists
Feyenoord maakte de meeste doelpunten in de eerste seizoenshelft: 47. Twaalf daarvan kwamen op naam van Nicolai Jørgensen, die daarmee topscorer is van de Eredivisie. Hij is de eerste Feyenoorder die bij de winterstop aan kop gaat in het topscorersklassement sinds Dirk Kuyt in seizoen 2004-2005. Jørgensen leidt bovendien samen met Jens Toornstra in het klassement van spelers met de meeste assists. Beide spelers hebben er inmiddels zeven op hun naam staan.

Rendement
Eljero Elia heeft van alle spelers in de Eredivisie het hoogste rendement in de eerste seizoenshelft. Liefst 36 procent van zijn schoten op doel resulteerde in een doelpunt.

Reddingen
Brad Jones, die afgelopen zomer werd binnengehaald als de vervanger van de geblesseerde Kenneth Vermeer, heeft het hoogste reddingspercentage van alle doelmannen: 81 procent.

Voorzetten
Uit de cijfers van ORTEC Sports blijkt dat Feyenoord de meeste voorzetten per wedstrijd geeft: 22,1. Van die voorzetten komt 61 procent vanaf de rechterkant.

Slotfases
Feyenoord is dit seizoen opvallend sterk in de slotfases van wedstrijden. In totaal werden tien doelpunten in het laatste kwartier van de officiële speeltijd gemaakt, terwijl nog eens vijf doelpunten vielen in blessuretijd. Geen enkele andere ploeg scoorde zo vaak in de slotfase.

Balveroveringen
Feyenoord verovert gemiddeld 64,6 keer per wedstrijd de bal: het hoogste aantal van alle ploegen in de Eredivisie. Eric Botteghin heeft van alle Eredivisiespelers het hoogste aantal balveroveringen: 13,7 per wedstrijd.