Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming
20120150517%20social%20FA%20Reunie%202015-3259

Eerste reünie Feyenoord Academy een groot succes

Afgelopen zondag is voor het eerst in de geschiedenis van de Feyenoord Academy een reünie gehouden voor oud spelers van de jeugdopleiding

Het eerste idee ontstond ongeveer twee jaar geleden toen een Alain Kooiman - in de periode 1985-1991 spelend in de jeugdopleiding en vervolgens nog enkele jaren als contractspeler acterend, werd uitgenodigd om op Varkenoord een wedstrijd te komen bekijken. Ondanks dat hij al meer dan 10 jaar niet op Varkenoord was geweest, voelde het toch een beetje als thuiskomen. En eenmaal op Varkenoord aangekomen kwam hij binnen de kortste keren bekenden tegen, waaronder een aantal jeugdtrainers van de Feyenoord Academy, waarmee hij zelf jarenlang had gespeeld. Dit was zo'n leuk weerzien dat hij op de terugweg naar huis Damien Hertog - hoofd van de Feyenoord Academy - belde met het idee om een reünie te organiseren op Varkenoord. Damien was gelijk enthousiast. 

 

Nadat het eerste idee was geboren werd al vrij snel een plan gemaakt en een datum bepaald. Het doel was in de eerste plaats om een grote groep Feyenoorders een leuke dag te bezorgen. En het moest een echte familiedag worden. Dus niet alleen een reünie voor oud jeugdspelers, maar bijvoorbeeld ook voor hun trainers en hun ouders die jarenlang met elkaar langs de lijn hebben gestaan en zijn meegereisd naar toernooien in binnen- en buitenland. Daarbij was de gedachte om eerst een 7x7 toernooi te organiseren voor jongens geboren tussen 1970-1980 en daarna een barbecue te houden. Ook spelers van andere lichtingen en trainers waren welkom.  

 

Ongeveer twee maanden geleden is op Facebook en op de website van de Feyenoord Academy bekend gemaakt dat de reünie op 17 mei gehouden zou worden. Na ongeveer een maand waren er 40 aanmeldingen, maar vooral de laatste weken ging het hard met als resultaat dat uiteindelijk zo'n 90 mensen zich hadden aangemeld voor de reünie, waarvan 70 jongens uit de doelgroep. Dat het verleden van Varkenoord leeft, blijkt ook uit het feit dat zelfs vanuit de Verenigde Staten, Noorwegen, Oostenrijk en België aanmeldingen en reacties binnen kwamen. Kooiman: „Tekenend voor de binding die er onder ons nog steeds is en ook met de club. Voor Feyenoord spelen is toch iets om trots op te zijn, ook al deed je het twintig jaar geleden voor het laatst."

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover. Ruim 70 dertigers en veertigers keerden op Varkenoord terug naar hun jeugd, die intense tijd waarin ze allemaal droomden van een doorbraak in De Kuip. Een enkeling schopte het tot profvoetballer, de meesten vonden hun weg buiten het betaalde voetbal. Daarnaast waren er ook een groot aantal ouders, vrouwen en kinderen van de spelers meegekomen. Naar schatting in zo'n 200 man in totaal. „De meeste jongens en ouders hadden elkaar twintig jaar niet gezien en waren ook al jaren niet meer op Varkenoord geweest. Voor sommigen was dat best een emotionele ervaring. Op zich niet zo gek als je beseft dat we een belangrijk deel van onze jeugd hier hebben doorgebracht. Voor ons en onze ouders was dit jarenlang ons leven ,” zegt Alain Kooiman. 

De sfeer in de kleedkamer was als vanouds. De grappen en grollen, het gedol – de mannen pakten hun rol in de kleedkamer weer op alsof ze nog dagelijks met elkaar in de kleedkamer zaten. En ook op het veld ging het op de automaat. „Je ziet toch dat iedereen goed kan voetballen, het ging alleen niet zo snel meer,” zegt Kooiman. „En sommige acties leverden nog applaus ook. Van onze ouders dat dan wel.” Die stonden net als vroeger gewoon weer langs de lijn, alleen dit keer samen met onze vrouwen en kinderen. 

Mede dankzij het weer werd het een fantastische dag. De reacties na afloop waren erg positief. De vraag ,,Volgend jaar weer?" is door velen gesteld toen afscheid van elkaar werd genomen en de organisatoren Alain en Damien zijn door bijna iedereen persoonlijk bedankt. En ook in de afgelopen dagen nog is op Facebook door veel jongens en ouders hun waardering uitgesproken voor dit initiatief en zijn al veel foto's gedeeld.