Fanshop
Fanshop
her-fey-7

Een andere kijk op Heracles Almelo – Feyenoord

Feyenoord.nl blikt elke speelronde terug op de door Feyenoord gespeelde wedstrijd, met een top vijf van opvallende statistieken en weetjes. Deze keer een andere kijk op Heracles Almelo – Feyenoord (1-2) met onder meer: aanspeelpunt Janmaat, de gelijke strijd qua duels en de zuivere passes van Clasie.

5. Alle ballen op Janmaat
Daryl Janmaat werd in Almelo veelvuldig gezocht door zijn ploeggenoten. Van alle Feyenoorders die in het Polman Stadion in actie kwamen, ontving hij de meeste passes, namelijk 37 in totaal. De vleugelverdediger werd het vaakst (acht keer) aangespeeld door Ruben Schaken, zijn collega aan de rechterkant. Alleen Terence Kongolo (linksback) en invallers Ruud Vormer en Sven van Beek verzonden geen rechtstreekse passes aan Janmaat.

4. Evenwicht in duels
Hoewel Feyenoord met een overwinning van het veld stapte, deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Dit blijkt onder meer uit de duels die de spelers op het veld uitvochten. Van de in totaal 167 duels wisten de Feyenoorders er net iets meer dan de helft (87) te winnen. Qua luchtduels eindigden beide partijen zelfs helemaal in evenwicht, door allebei 34 van de 68 duels in de lucht te winnen.

3. Meer balbezit voor Heracles
Ook qua percentage balbezit deed Heracles niet onder voor Feyenoord. Sterker nog: de ploeg van trainer Jan de Jonge had niet alleen vaker de bal (53,5% tegen 46,5%), maar ook langer de bal. De Rotterdammers wisten de bal slechts eenmaal langer dan 45 seconden in het bezit te houden, iets wat Heracles drie keer lukte.

2. Vilhena piekt op juiste moment
Dat het winnende doelpunt van Tonny Vilhena in het laatste kwartier voor rust viel, lijkt gezien zijn persoonlijke statistieken geen toeval. Over heel de wedstrijd gezien kende de middenvelder juist op dat moment zijn sterkste fase, wat met name blijkt uit het aantal geslaagde acties. Van de in totaal twaalf acties die hij tussen de 30ste en de 45ste minuut voerde, slaagden er liefst negen.

1. Spelmaker Clasie
Jordy Clasie onderstreepte in Almelo zijn waarde als spelmaker. Niet alleen kon de middenvelder samen met doelman Erwin Mulder en Daryl Janmaat bogen op het hoogste slagingspercentage van zijn acties (69%), hij blonk bovendien uit in de passing. In totaal kwam 87% (39 van de in totaal 45 verzonden passes) aan bij een medespeler, waarmee hij in dat opzicht de beste Feyenoorder van de avond was.

Met dank aan: ORTEC Sports