Fanshop
Fanshop
de%20vrij-ned%20elftal2

De Vrij in illuster rijtje Feyenoorders

Met zijn doelpunt voor het Nederlands elftal tegen Spanje van afgelopen vrijdag heeft Stefan de Vrij zich in een illuster rijtje Feyenoorders geschaard. De verdediger is na het sensationele duel in Brazilië de vierde Feyenoord-speler die namens het Nederlands elftal wist te scoren op een WK-eindronde. Eerder viel die eer ten deel aan Theo de Jong, Gaston Taument en Giovanni van Bronckhorst. De Vrij tekende tegen de regerend wereldkampioen voor de derde Nederlandse treffer, in een wedstrijd die Oranje uiteindelijk met 1-5 zou winnen.

Theo de Jong was in 1974 de eerste voor Feyenoord uitkomende speler die scoorde op een WK. De middenvelder tekende destijds als invaller voor de 4-1 tegen Bulgarije, in de groepsfase van het eindtoernooi in West-Duitsland. Twintig jaar later was een doelpunt van Gaston Taument goud waard voor Oranje op het WK van 1994 in de Verenigde Staten. De vleugelaanvaller van Feyenoord kopte de ploeg van bondscoach Dick Advocaat kort voor tijd naar de overwinning op Saoedi Arabie (2-1).

De laatste Feyenoorder die trefzeker was op een WK, was Giovanni van Bronckhorst tijdens de editie van 2010 in Zuid-Afrika. In de halve finale tegen Uruguay scoorde de 106-voudig international op wonderschone wijze met een afstandsschot in de verre kruising, waarmee hij een belangrijk aandeel had in de uiteindelijke overwinning (2-3). ‘Op het moment dat mijn schot tegen Uruguay in de kruising vloog, stond mijn wereld stil’, zo vertelde Van Bronckhorst vorige maand in Feyenoord Magazine. ‘Het stadion explodeerde bijna van blijdschap, maar zelf zag of hoorde ik een paar seconden lang niets. Iedere voetballer droomt ervan om op zo’n moment op een WK een doelpunt te maken.’
Ten tijde van de wedstrijd tege Uruguay (6 juli 2010) was Van Bronckhorst officieel geen speler meer van Feyenoord, aangezien zijn contract op 1 juli was verlopen. Als assistent-trainer, een rol die hij tot op heden nog steeds vervult in De Kuip, bleef hij echter ook na die tijd aan de club verbonden.

De Vrij maakt zich deze week met vier andere Feyenoorders in de selectie van het Nederlands elftal op voor de tweede wedstrijd in de groepsfase van het WK in Brazilië. De ploeg neemt het komende woensdag om 18.00 uur Nederlandse tijd op tegen Australië, dat haar eerste duel verloor van Chili (3-1).