Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
persconf%20zorya-3

De tegenstander: Zorya leunt op stugge defensie

Dat Zorya Luhansk lastig te kloppen is, ervoeren Fenerbahçe en Manchester United in de eerste twee speelrondes van de Europa League. De Oekraïners – na twee speelronden laatste in Groep A van de Europa League – leunen op een stugge defensie, die ook in de eigen competitie nog niet veel tegengoals heeft hoeven incasseren.

Zakelijk
De 2-0 zege die Zorya afgelopen weekend boekte op Volyn was een typerende voor de ploeg van coach Yuri Verdinub. In de Oekraïense competitie incasseerde Zorya in elf duels nog maar acht tegentreffers, terwijl het zelf achttien keer trefzeker was. Dankzij een zevental, voornamelijk zakelijke, overwinningen staat de ploeg op een keurige derde plaats op zes punten van koploper Shakhtar Donetsk.

Muur
Ook in de Europa League blijkt Zorya lastig te verslaan. In de eerste speelronde slaagde Fenerbahçe er pas diep in blessuretijd in om gelijk te maken (1-1), terwijl Manchester United 69 minuten nodig had om de Oekraïense muur te slechten. Die ene goal van Zlatan Ibrahimovic bleek voor de Engelsen voldoende voor de overwinning, waardoor Zorya na twee duels nog op een overwinning wacht.

Trainer
Het succes van Zorya is niet los te zien van coach Yuri Verdinub (foto). De man die al sinds 2011 aan het roer staat – en twee jaar daarvoor assistent-trainer was – eist arbeid en discipline van zijn spelers, die van Verdinub bovendien in een hoog baltempo moeten spelen. Het leidt ertoe dat de prestaties ieder jaar iets beter worden. Dit jaar plaatste de club zich voor het eerst in haar bestaan voor de groepsfase van de Europa League, nadat het twee jaar geleden tegen Feyenoord al heel dichtbij was.

Topscorer
Niet een aanvaller, maar een middenvelder maakt de meeste goals bij Zorya Luhansk. Oleksandr Karavaev (24) wordt door Zorya gehuurd van Shakthar Donetsk. Hij behoorde ook tot de EK-selectie van Oekraïne, maar kwam tijdens het toernooi niet in actie. Naast Karavaev heeft Zorya maar liefst nog vijf spelers van Shakhtar gehuurd. Opvallend, want beide ploegen zijn directe concurrenten in de Oekraïense competitie en komen beide uit in de groepsfase van de Europa League.