Fanshop
Fanshop
Feyenoord-PEC%20Zwolle-030

De tegenstander: zorgen voor PEC Zwolle

PEC Zwolle staat nog op een plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, maar de Zwollenaren beginnen zich al een klein beetje zorgen te maken. Het team van hoofdtrainer John van’t Schip zit namelijk in een flinke dip.

Topper
John van’t Schip zat op zondag 19 november 2017 als verliezend trainer aan tafel in het programma Studio Voetbal, na de 0-1 nederlaag tegen PSV. Het duel werd gekwalificeerd als een topper, omdat zijn PEC Zwolle als nummer vier koploper PSV had bestreden. En ondanks de verliespartij kreeg het team van Van ’t Schip veel lof.

Genot
‘PEC speelde fantastisch’, vond analist Pierre van Hooijdonk. ‘Een genot om naar te kijken. Ze staan waar ze horen te staan op de ranglijst.’ Een andere tafelgast, Ron Jans, noemde Ryan Thomas ‘een van de beste spelers van de Eredivisie, in alles’. Aan loftuitingen aan het Zwolse adres geen gebrek na een geslaagde eerste seizoenshelft.

Dip
Hoe anders hangt de vlag er na 27 speelronden bij. PEC bezet de zevende plaats en dat is op zich nog alleraardigst, want nog nooit eindigde de club uit Zwolle hoger in de Eredivisie. Maar feit is dat PEC in de laatste vijf speelronden slechts één punt pakte. Ook hield de ploeg dit kalenderjaar nog maar één keer de nul in een Eredivisiewedstrijd.

Noodklok
Dat was reden voor Van ’t Schip om na de 2-0 nederlaag bij FC Groningen van afgelopen zondag de noodklok te luiden en de spelers maandag bij elkaar te roepen op hun vrije dag. ‘Alles wat we deden, deden we maar half’, pufte de coach afgelopen zondag na het verlies. ‘Daar pak je geen punten mee. We hebben de laatste weken laten zien dat we niet op het niveau zitten dat bij een ploeg hoort die play-offs om Europees voetbal mag gaan spelen. Ik maak me daar zorgen over en als speler zou ik dat ook doen.’

Omdraaien
Van ’t Schip stelde daarom een belangrijke vraag aan zijn spelers: ‘Hoe kunnen we dit omdraaien?’ Het antwoord hoopt hij snel te vinden. Wellicht dat PEC zich zondag opricht, als Feyenoord op bezoek komt in het MAC3PARK Stadion. ‘We moeten het heel snel omdraaien, anders loopt het seizoen misschien niet af zoals we het willen: met play-offs.’