Fanshop
Fanshop
Feyenoord-Willem%20II-024

De tegenstander: Willem II heeft zorgen en dromen

Het bekersucces van Willem II in dit seizoen staat in schril contrast met de prestaties in de competitie. Op beide terreinen heeft de ploeg van coach Erwin va de Looi deze voetbaljaargang nog veel te winnen.

Bekersucces
Willem II heeft haar plek in de halve finale van het bekertoernooi deels te danken aan de videoscheidsrechter, die actief was tijdens de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade in de kwartfinale. Bij een 2-2 tussenstand leken de Limburgse bezoekers in de slotfase de winnende te maken, maar scheidsrechter Kamphuis greep in vanuit de videowagen omdat hij een handsbal had geconstateerd.

Kort geding
De gelijke stand bleef daarna ook tijdens de verlenging op het scorebord, waarna Willem II toesloeg in de strafschoppenserie en zo voor het eerst sinds 2005 de halve finales van het bekertoernooi bereikte. Het nadien door Roda JC ingediende bezwaar werd afgewezen door het bestuur betaald voetbal van de KNVB, waarna op donderdag 22 februari een kort geding diende tegen de voetbalbond. De rechter stelde de KNVB in het gelijk en dus bleef Willem II halve finalist.

Cupfighter
Trainer Erwin van de Looi, die na dit seizoen vertrekt bij Willem II, won de beker al een keer als hoofdcoach met FC Groningen. Hij weet dus wat er op het spel staat als hij met zijn ploeg op bezoek komt in De Kuip. ‘Het bekertoernooi is voor clubs buiten de traditionele topdrie eigenlijk de enige kans om een prijs te pakken,’ sprak Van de Looi eerder dit seizoen al. ‘Voor supporters is het bereiken van zo’n finale alleen al een mega-happening, het levert complete volksverhuizingen op.’

Degradatiezorgen
In de Eredivisie ging het voor Willem II nog allerminst van een leien dakje. De ploeg die vorig seizoen als dertiende eindigde is na 25 speelronden in het huidige seizoen nog een positie lager terug te vinden. De Tilburgers wonnen zelfs pas zes competitiewedstrijden. Daarbij valt met name het hoge aantal tegendoelpunten op: 47, slechts twee minder dan hekkensluiter Sparta Rotterdam.

Belangrijk
Mede doordat eerder deze maand de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag door een tegendoelpunt in de slotminuut met 2-1 verloren ging, zijn de degradatiezorgen nog niet volledig verdreven uit Tilburg. Met nog negen competitiewedstrijden te spelen, bedraagt het gat met de zestiende plaats slechts zes punten. In dat opzicht is de komende competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen van aanstaande zaterdag van even groot belang als het bekerduel van woensdagavond in De Kuip.