Fanshop
Fanshop

De tegenstander: volle weken voor AZ

AZ kende een totaal andere voorbereiding op het slotstuk van de tiende speelronde van de Eredivisie dan Feyenoord. Waar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst vrijdag en zaterdag op het trainingsveld gericht toewerkte naar het Eredivisieduel van zondag in de andermaal uitverkochte Kuip, stonden de voorbije dagen voor de Alkmaarders grotendeels in het teken van herstel.

Het elftal van coach John van den Brom komt dit najaar uit in de groepsfase van de Europa League en werkte donderdagavond in eigen huis nog een zware wedstrijd af tegen het Duitse FC Augsburg. Een inspanning – AZ had de beste kansen, maar ging toch ten onder – die niet per definitie zijn weerslag op de ploeg hoeft te hebben, maar redelijk kort op de wedstrijd in Rotterdam fysiek wél veel gevraagd heeft van de Alkmaarders.

Wellicht kan Mounir El Hamdaoui aanstaande zondag al voor wat verfrissing zorgen in de Alkmaarse voorhoede. De geboren Rotterdammer trainde de afgelopen weken mee in Noord-Holland en zette eerder deze week zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen. De technicus kijkt uit naar zijn rentree in de Eredivisie: ‘Lekker voetballen, dat is goed voor mij en goed voor de club.’

El Hamdaoui komt in een elftal terecht dat na een tegenvallende start eindelijk zijn draai gevonden leek te hebben met thuisoverwinningen op achtereenvolgens FC Twente en Heracles Almelo. Toch ging het afgelopen weekend in Leeuwarden niet naar wens, toen SC Cambuur de subtopper op 1-1 hield.

Hoopgevend was het optreden van Vincent Janssen, die in Friesland voor zijn derde Eredivisiedoelpunt in de afgelopen twee duels tekende. De voormalig Varkenoorder debuteert dit seizoen – na twee jaar Jupiler League bij Almere City FC – op het hoogste niveau en ontwikkelt zich gestaag. Van den Brom heeft vertrouwen in zijn jonge aanvalsleider, die met El Hamdaoui weleens een ervaren steun in de rug kan krijgen.