Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming
Feyenoord-Vitesse-020

De tegenstander: Vitesse middenin ‘weken van schadebeperking’

Een druk programma eiste de afgelopen periode zijn tol bij Vitesse. Na uitschakeling in het bekertoernooi en de Europa League, is het vizier van de Arnhemmers volledig gericht op de competitie, waarin de ploeg momenteel de zesde plaats inneemt.

Pieken en dalen
Een bizarre week in september vormt een perfecte illustratie van het seizoen van Vitesse tot dusver. De Arnhemmers gingen op een woensdagavond verrassend onderuit op bezoek bij de amateurs van AVV Swift in de eerste ronde van het bekertoernooi, om vier dagen later juist zelf te stunten door met 1-2 te winnen van Ajax. Die resultaten zijn symbolisch voor de pieken en dalen die Vitesse in de eerste maanden van het seizoen achter de rug heeft.

Gelijke spelen
Weliswaar verloor de ploeg in de competitie pas drie keer, maar tegelijkertijd heeft Vitesse vaak moeite het verschil te maken in een wedstrijd. Het resultaat is dat tot dusver slechts twee clubs in de Eredivisie vaker gelijkspeelden dan de ploeg van trainer Henk Fraser. Ondertussen verloopt het Europese avontuur van de bekerwinnaar van vorig seizoen nog niet zoals gehoopt. Vitesse begon vol goede moed aan de groepsfase van de Europa League, maar de eerste vijf wedstrijden leverden slechts twee punten op, dankzij gelijke spelen tegen Zulte Waregem en Lazio Roma.

Gewijzigde selectie
Daarmee is duidelijk dat na de eerdere uitschakeling in het bekertoernooi de pijlen dit jaar geheel op de competitie gericht kunnen worden. Dat doet Vitesse met een selectie die in vergelijking met vorig seizoen op een groot aantal punten is gewijzigd. Onder meer topscorer en held van de bekerfinale Ricky van Wolfswinkel, Lewis Baker en Adnane Tighadouini vertrokken uit Arnhem. Daar tegenover stond de komst van elf nieuwelingen, waaronder vier huurlingen van Chelsea.

Schadebeperking
De uitdaging voor Fraser en zijn mannen om dit seizoen via de competitie Europees voetbal af te dwingen is groot. In dat opzicht kwam de 2-0 overwinning die afgelopen speelronde werd geboekt op ADO Den Haag als geroepen. ‘Dit hadden we echt even heel hard nodig,’ zei Fraser na pas de tweede thuiszege van dit seizoen. ‘Wij moeten in deze zware reeks zorgen dat we bijblijven in de Eredivisie. We mikken toch zeker op de play-offs. Voor ons zijn dit de weken van de schadebeperking.’