Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
fey-willem11-24

De tegenstander: vijftiende plaats heilig voor Willem II

Waar Feyenoord vanwege de bekerwinst en de directe plaatsing voor Europees voetbal zondagmiddag ontspannen kan voetballen, daar moet tegenstander Willem II nog vol aan de bak. De Tilburgers doen er in de laatste twee duels van het seizoen alles aan om play-offs tegen degradatie te ontlopen. De ploeg van vertrekkend trainer Jurgen Streppel heeft net als nummer zestien Excelsior 26 punten, maar staat op basis van doelsaldo (-18 om -28) op de veilige en daarmee heilige vijftiende plaats.

Realisme
Dat het zo ver zou komen, daarmee hadden de meeste supporters aan het begin van dit seizoen geen rekening gehouden. Dat had alles te maken met de prestaties die de ploeg vorig seizoen leverde. Willem II eindigde als negende, slechts op enkele punten afstand van de play-offs voor Europees voetbal. De clubleiding predikte voorafgaand aan het seizoen echter realisme, mede door het vertrek van een aantal bepalende spelers. Streppel stelde zelfs dat ‘Willem II weer opnieuw moet beginnen’.

Vertrekkende trainer
Dat bleek, al had de trainer ongetwijfeld niet gedacht dat hij op dit moment nog tegen degradatie zou strijden. Ook na de winterstop lukte het Streppel en zijn spelers niet om voor de ommekeer te zorgen; in 2016 werd zelfs maar één keer gewonnen. Tussendoor maakte Streppel bekend dat hij volgend seizoen werkzaam is bij sc Heerenveen, maar volgens aanvoerder Jordens Peters heeft dat geen invloed op de prestaties gehad. ‘Sterker nog: hij wil netjes weggaan en de club in de Eredivisie houden. Hij zit er dan ook nog sterker op dan voorheen, waarbij het zaak is om het vertrouwen te versterken en de angst niet in de ploeg te laten sluipen’, zegt Peters op de website van Willem II.

Focus
Zondag hopen de Tilburgers, waar oud-speler van Feyenoord Kostas Lamprou een vaste plaats onder de lat heeft, te profiteren van de bekerwinst van Feyenoord. ‘Daardoor heeft Feyenoord toch wat focus verloren’, zegt spits Bruno Andrade op de clubwebsite. ‘Ik verwacht zondag een open wedstrijd, want Feyenoord heeft niets te verliezen. En dat is goed voor ons, we spelen betere wedstrijden tegen dat soort teams dan tegen heel verdedigende ploegen. We staan boven de streep. Dat willen we zo houden.’

Excelsior
Met een schuin oog zal Willem II zondag ook de prestaties van Excelsior volgen. De Rotterdammers spelen thuis tegen PEC Zwolle en gaan tijdens de laatste speelronde op bezoek bij SC Cambuur. Willem II sluit de competitie af met een uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.