Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming
AZ-Feyenoord-29

De tegenstander: vertrouwen broos bij bekerfinalist AZ

Het bezoek dat AZ zondag aan De Kuip brengt, is niet het laatste van dit seizoen. De Alkmaarders plaatsten zich vorige week namelijk voor de KNVB bekerfinale, die het op zondag 30 april speelt tegen Vitesse. Desondanks is het zelfvertrouwen bij de ploeg van trainer John van den Brom momenteel broos.

Weinig vertrouwen bij Vlaar
‘Je ziet dat het vertrouwen op dit moment laag is,’ stamelde Ron Vlaar afgelopen zondag voor de camera van de NOS. Zijn ploeg had net daarvoor in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Excelsior en uit die wedstrijd kon de aanvoerder maar weinig positieve punten halen, ook al omdat hij zelf in de fout was gegaan bij de gelijkmaker.

Paintballen
Om de teamspirit wat op te vijzelen, organiseerde trainer John van den Brom deze week een teamuitje. ‘We zijn dinsdag, om ’t koppie even leeg te maken, gaan paintballen. Dat was leuk en pijnlijk. Ik ben zelf hard in mijn nek en op mijn duim geraakt. Maar ik heb genoten van het plezier bij die gasten. We zullen zondag zien wat het heeft opgeleverd,’ vertelt Van den Brom op de website van AZ. 

Maand zonder winst
Het gebrek aan vertrouwen heeft een diepere oorzaak dan alleen het gelijkspel tegen Excelsior. Hoewel AZ zich plaatste voor de bekerfinale, ging dat niet op grootse wijze. Jupiler League-club SC Cambuur werd pas na 120 minuten en strafschoppen afgeschud. Een week eerder werden de Alkmaarders in de Europa League afgedroogd door Olympique Lyon (7-1), terwijl de laatste competitiezege al weer dateert van 12 februari.

Uit meer punten dan thuis
Dat de laatste overwinning op vreemde bodem werd geboekt, bij sc Heerenveen, is geen toeval. Als een van de weinige clubs in de Eredivisie pakte AZ dit seizoen buitenshuis meer punten dan in eigen stadion: 22 om zestien. Zo won de ploeg bijvoorbeeld ook al de op papier lastige uitduels bij directe concurrenten FC Utrecht en FC Twente. Thuis ging het onder meer mis tegen Feyenoord, dat in december met 0-4 won in Alkmaar.