Fanshop
Fanshop
feyenoord-Shaktar%20Donetsk-masc-2

De tegenstander: Shakhtar Donetsk ambitieus in oorlogstijd

Hoewel Shakhtar Donetsk ook dit seizoen weer de (voorlopig) onbedreigde koploper van Oekraïne is, beleeft de club roerige tijden. Vanwege de onrust in en rond Donetsk speelt Shakhtar al sinds 2014 niet meer in eigen stad en stadion. Daarom voelt het duel van vanavond in Charkov niet alleen voor Feyenoord als een uitwedstrijd, maar ook een beetje voor de ‘thuisploeg’.

Van Donetsk naar Lviv naar Charkov
Veertigduizend toeschouwers kwamen er gemiddeld naar de thuiswedstrijden van Shakhtar in de Donbass Arena in Donetsk. Maar toen werd het 2014 en laaide de burgeroorlog in Oekraïne op. Het stadion werd geraakt bij diverse bombardementen. Inwoners van Donetsk vluchtten, voetbalclub Shakhtar ook. Eerst naar Lviv, in het westen van Oekraïne, maar sinds dit seizoen is Charkov de nieuwe ‘thuisbasis’ van de club.

De tweede stad van Oekraïne is gelegen op ‘slechts’ 300 kilometer van Donetsk. En dat is een voordeel voor de supporters van de club. Voor de fans, van wie een groot deel is gevlucht naar het veilige gebied ‘achter de rode lijn’, is het nu makkelijker om wedstrijden van Shakhtar te bezoeken. Dat is te zien aan de toeschouwersaantallen: waar de succesvolste club van Oekraïne in Lviv weinig publiek trok, komen op de competitieduels in het Metalist Stadion gemiddeld zo’n tien- tot twaalfduizend supporters af. Een deel daarvan is lokale bevolking uit Charkov, dat zelf na het faillissement van Metalist Charkov geen club meer heeft op het hoogste niveau van Oekraïne.

Europese ambities
Ondanks de moeilijke situatie waarin de club zit, zijn de ambities van Rinat Achmetov, sinds 1996 eigenaar van Shakhtar Donetsk, onveranderd. De zakenman streeft nog altijd Europees succes na, zoals zijn club in 2009 had met de winst van de Europa League. In 2011 behaalde zijn club het beste resultaat in de Champions League; toen werd Shakhtar pas in de kwartfinales uitgeschakeld door FC Barcelona.

Om te proberen die prestaties te evenaren of zelfs verbeteren, focust Achmetov zich nog altijd op Zuid-Amerikaanse spelers. Nadat onder meer Douglas Costa (Bayern München), Fernandinho (Manchester City) en Luiz Adriano (Spartak Moskou) via Shakhtar de vervolgstap maakten naar de Europese top, behoren ook dit seizoen weer zeven Brazilianen en twee Argentijnen tot de selectie.

Portugese trainer
De Portugese trainer Paulo Fonseca moet van het gemêleerde gezelschap een winnend geheel maken en slaagt daar tot nu toe uitstekend in. Alleen al dit kalenderjaar werden in eigen land drie prijzen gepakt, terwijl Shakhtar in het nieuwe seizoen zowel in de competitie als de Champions League (zes punten uit drie duels) op schema ligt. Een overwinning op Feyenoord zal de ploeg een stap dichter bij Europese overwintering brengen. En voor vreugde in de harten van de uit hun stad verbannen Shakhtar-supporters zorgen.  

Een uitgebreid portret van Shakhtar Donetsk is te lezen in het nieuwe Feyenoord Magazine. Je kunt het artikel hier ook digitaal lezen