Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

De tegenstander: PSV heeft het traditioneel lastig in De Kuip

Het moet gek lopen wil PSV zich dit seizoen niet kronen tot nieuwe kampioen van Nederland. Met nog zeven speelrondes op de agenda heeft de koploper een voorsprong van elf punten op achtervolger Ajax, terwijl ook het doelsaldo beter is dan welke club in de Eredivisie dan ook (71 goals voor, 23 tegen). Vrijwel niemand twijfelt er daarom aan dat er op korte termijn een volksfeest losbarst in Eindhoven, waar op de KNVB beker in 2012 na al zeven jaar geen hoofdprijs kon worden gevierd.

Dat de titel PSV toekomt, behoeft weinig discussie. De ploeg van trainer Philip Cocu heeft dit seizoen duidelijk aangetoond de beste te zijn, simpelweg omdat het tot dusver bijna al haar wedstrijden (23 van de 27) wist te winnen. Daarbij vertoonden de Eindhovenaren typische kenmerken van een kampioen, door regelmatig toe te slaan in de slotfase (Heracles-uit, Feyenoord-thuis, Willem II-thuis) en ook wedstrijden met tien man tot een goed einde te brengen (ADO Den Haag-thuis, NAC Breda-uit).

Vooral na de winterstop zijn de prestaties van PSV opzienbarend. Van de tien competitiewedstrijden in 2015 werden er liefst negen gewonnen. Zelfs de dreun die Ajax begin deze maand uitdeelde in het Philips Stadion (1-3) bracht de koploper niet van de wijs, want de draad werd vervolgens tegen Go Ahead Eagles en FC Groningen moeiteloos weer opgepakt.

Een van de belangrijkste vereisten voor het winnen van wedstrijden is scorend vermogen en in dat opzicht heeft Cocu niets te klagen. Met Memphis Depay (16) en Luuk de Jong (15) heeft PSV de nummer één en twee van de nationale topscorerslijst in huis, middenvelders Georginio Wijnaldum en Adam Maher maakten samen al zeventien goals en linksback Jetro Willems stelde liefst elf keer een ploeggenoot in staat om te scoren. Het bewijst dat de ploeg niet afhankelijk is van één speler om het verschil te maken.

Daarom is het niet zozeer de vraag óf, maar wanneer de schaal wordt uitgereikt aan de Eindhovenaren. Hoewel zondag daarvoor hoe dan ook te vroeg komt, kan PSV in De Kuip een voorschot nemen op de titel. Juist omdat Feyenoord-uit voor PSV een traditioneel lastige horde is – de laatste vier seizoenen was Feyenoord in eigen huis telkens te sterk – brengt een overwinning de ploeg niet alleen qua puntenaantal, maar ook in mentaal opzicht nóg dichterbij het kampioenschap.