Fanshop
Fanshop
IMG_2870

De tegenstander: Napoli wil dit seizoen prijzen oogsten

Met Napoli treft Feyenoord dinsdagavond een ingespeeld en veel scorend team, dat dit seizoen in eigen land vooralsnog onverslaanbaar is. Na het zaaien van de afgelopen seizoenen hoopt trainer Maurizio Sarri dit seizoen eindelijk ook te kunnen oogsten.

Beste voetbal van Europa
‘We zijn dinsdag niet de favoriet. Daar kunnen we eerlijk over zijn.’ Dat zei Giovanni van Bronckhorst maandagavond voorafgaand aan de laatste training voor het duel met Napoli. De Italianen hebben een ploeg waar de trainer van Feyenoord graag naar kijkt, zo gaf hij aan. ‘Napoli is een ploeg met veel pressie en goed samenspel, die veel goals maakt. Ze behoren tot de ploegen die het beste voetbal van Europa spelen.’

‘Sarrismo’
Maurizio Sarri is de naam van de man die daarvoor verantwoordelijk is. De 58-jarige trainer is een excentrieke man, die pas drie jaar trainer is op het hoogste niveau van Italië. De manier waarop hij zijn team laat spelen valt op; het heeft zelfs al een bijnaam: ‘Sarrismo’. Voormalig toptrainer Arrigo Sacchi en huidig City-trainer Pep Guardiola spraken zich al lovend uit over het spel van Napoli, dat zich kenmerkt door een hoge balcirculatie, korte passes en veel beweging zonder bal.  

Meest scorende ploeg
Die speelwijze is erin geslepen bij Napoli en kan mede zo goed tot uitvoering worden gebracht omdat de spelersgroep al lang bij elkaar is. De kern van het elftal speelt al enkele seizoenen samen en hoewel er afgelopen zomer aan flink wat sterren werd getrokken, bleef het team grotendeels intact. Het meest opvallende onderdeel van de ploeg is de aanval, waarin José Callejón, Dries Mertens, Lorenzo Insigne met hun snelheid en beweeglijkheid ongrijpbaar zijn voor veel verdedigers in de Serie A. Niet voor niets was Napoli vorig seizoen met 94 treffers de meest scorende ploeg in Italië, terwijl de teller dit seizoen na zes duels al weer op 22 goals staat.

Oogsten
Gezaaid werd er de afgelopen jaren dus volop door Sarri, geoogst nog niet. In eigen land moet Napoli aan het einde van de rit telkens zijn meerdere erkennen in Juventus, terwijl het vorig seizoen in de achtste finales van de Champions League de pech had aan de latere winnaar Real Madrid gekoppeld te worden. Dit jaar hoopt Napoli succesvoller te kunnen zijn op het Europese miljoenenbal. En omdat de eerste groepswedstrijd tegen Shakhtar Donetsk verloren ging, zullen de Italianen dinsdagavond extra gebrand zijn op een overwinning.