Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Napoli-Feyenoord-49

De tegenstander: Napoli heeft winst én helpende hand nodig

Napoli hoopt zich woensdagavond te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. Om dat doel te behalen heeft de Italiaanse topclub niet alleen een overwinning op Feyenoord nodig, maar óók hulp van het al geplaatste Manchester City dat moet winnen bij Shakhtar Donetsk.

Nog geen punten in uitduels
Dat Napoli na vijf speelronden op ‘slechts’ zes punten staat, heeft met name te maken met de resultaten in uitwedstrijden. De Italianen begonnen de Champions League-campagne met een nederlaag in Oekraïne (2-1), waarna in Manchester met dezelfde cijfers werd verloren. Napoli hoopte zich begin november thuis tegen City te revancheren, maar moest zijn meerdere erkennen in de Engelse koploper: 2-4.

Alles of niets
Daardoor was het thuisduel met Shakhtar Donetsk van twee weken geleden een alles-of-niets wedstrijd voor Napoli. De mannen van trainer Maurizio Sarri doorstonden die test glansrijk, want de Oekraïners werden overtuigend met 3-0 aan de kant gezet. Desondanks heeft Shakhtar nog altijd drie punten voorsprong, waardoor de hoop van Napoli volledig is gevestigd op City. De Engelse sterrenformatie zal voor de 21ste keer op rij moeten winnen om de deur naar de volgende ronde open te houden voor Napoli.

Domper
De Italianen dienen dan wel zelf te winnen in De Kuip. Het vertrouwen van de ploeg kreeg afgelopen vrijdag een knauw, want in eigen huis werd tegen Juventus de eerste nederlaag van het seizoen geleden (0-1) en daardoor moest Napoli voor het eerst dit seizoen ook afstand doen van de koppositie in de Serie A. De nederlaag was dan ook forse domper, want bij winst had Napoli zich als de grote titelfavoriet gekandideerd. Daarmee zou de club bovendien de stijgende lijn van voorgaande jaren doortrekken, want de afgelopen twee seizoenen onder Sarri brak het de clubrecords voor het aantal gemaakte doelpunten en het aantal behaalde punten.

Prijzenjacht
Die records zijn een gevolg van de aanvallende speelwijze die Sarri voor ogen heeft met zijn elftal en die de afgelopen jaren steeds verder is geperfectioneerd. Uitgangspunt in zijn 4-3-3 systeem is dat de bal zo snel mogelijk naar voren gespeeld dient te worden, waar het aanvalstrio dat bestaat uit José Callejón, Dries Mertens en Lorenzo Insigne (die niet is afgereisd naar Rotterdam) met hun individuele klasse vaak het verschil maakt. Het spel van Napoli is op die manier niet alleen attractief, maar vooral ook heel effectief. Dit moet het seizoen worden waarin die speelwijze zich gaat uitbetalen in een prijs, in eigen land óf in Europa. Voor dat laatste heeft Napoli echter wel de helpende hand nodig.