Fanshop
Fanshop
Feyenoord-Heerenveen-018

De tegenstander: Heerenveen op drempel play-offs

Waar het merendeel van de clubs in de Eredivisie één speelronde voor het einde al weet wat waar ze aan toe zijn, daar speelt sc Heerenveen zondag nog wél ergens voor. De Friezen zijn bij winst op Feyenoord zeker van de play-offs voor Europees voetbal, maar zouden ook aan een gelijkspel of zelfs een nederlaag genoeg kunnen hebben.

Harde nederlaag
Heerenveen had zich vorig weekend al kunnen verzekeren van de play-offs, maar kreeg in Breda te maken met een zeer gemotiveerd NAC. Het resulteerde in een harde 3-0 nederlaag voor de nummer zeven van de Eredivisie, die daardoor in de laatste speelronde een voorsprong van twee punten verdedigt op PEC Zwolle en ADO Den Haag, respectievelijk de nummers acht en negen.

Scenario’s
De nummers vijf tot en met acht van de Eredivisie gaan de komende weken strijden om één ticket voor de voorronde van de Europa League. Heerenveen plaatst zich voor de play-offs voor Europees voetbal als het Feyenoord zondag verslaat. Een gelijkspel kan ook voldoende zijn, als PEC Zwolle niet wint met twee doelpunten verschil of als ADO Den Haag niet wint met vijf doelpunten verschil. Als PEC en ADO punten verspelen, betekent zelfs een nederlaag plaatsing voor Heerenveen.

Sterke thuisreeks
In aanloop naar het duel in het Abe Lenstra Stadion kan Heerenveen vertrouwen putten uit de statistieken. De Friezen verloren slechts één van de laatste tien thuisduels, een 0-1 nederlaag tegen Excelsior op 24 februari. Wat wel opvallend is, is dat Heerenveen in eigen huis tot nu slechts negentien treffers maakte. 1993-1994 is tot dusver het enige seizoen dat de ploeg minder dan twintig thuisgoals maakte.

Afscheid Streppel
Haalt Heerenveen de play-offs, dan voldoet hoofdtrainer Jurgen Streppel ook in zijn tweede jaar als eindverantwoordelijke aan de doelstelling. Desondanks scheiden de wegen van club en coach zich na dit seizoen. Een lange neus trekt Streppel echter niet. ‘Natuurlijk leeft het gevoel dat ik door de voordeur weg wil,’ vertelde hij enkele weken geleden. ‘Ik wil goed afsluiten. Dat is belangrijk voor de club, belangrijk voor volgend seizoen, belangrijk voor de spelers en belangrijk voor mij.’