Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Roda-fey-11

De tegenstander: gerenoveerd Roda JC vol vertrouwen

Dat Roda JC zich heeft geroerd op de winterse transfermarkt is een understatement van jewelste. Maar liefst acht nieuwe spelers kwamen in januari naar Kerkrade, waarvan Mike van Duinen – hij wordt gehuurd van Fortuna Düsseldorf – maandag de laatste was.

De spits uit Den Haag kan woensdagavond in de kwartfinale van de KNVB beker tegen Feyenoord zijn debuut maken. De kans dat de andere zeven aanwinsten gaan spelen, lijkt groot. De nieuwelingen Ugur Inceman, Kristoffer Peterson, Rydell Poepon, Marcos Gullón, Jordy Buijs, Georgi Zhukov en Martin Milec hadden namelijk alle zeven een basisplaats in het duel met Ajax van afgelopen zondag, waarin Roda in blessuretijd een punt pakte (2-2).

Daarmee is het Roda van nu een heel ander team dan de ploeg die Feyenoord op 20 september 2015 trof. Van de spelers die trainer Darije Kalezic afgelopen zondag het kunstgras op stuurde, verschenen op die zonnige septemberzondag alleen doelman Benjamin van Leer, de verdedigers Arjan Swinkels en Ard van Peppen en aanvaller Tom van Hyfte aan de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion, waar Feyenoord destijds met 1-1 gelijkspeelde.

Het betekende voor Roda op dat moment het elfde punt in zes wedstrijden. Maar dat uitstekende begin van de promovendus werd gevolgd door een serie van maar liefst veertien competitiewedstrijden zonder overwinning. Pas op 23 januari kwam de ommekeer, door middel van een 0-1 overwinning bij Excelsior. Met dezelfde cijfers werd vorige week FC Utrecht verslagen, waardoor Roda is opgeklommen naar de dertiende plaats en voorlopig weer uit de degradatiezorgen lijkt.

De ‘complete make-over’ heeft Roda dus goed gedaan. Vol vertrouwen kijken de Limburgers daarom uit naar de confrontatie met Feyenoord. De ploeg van trainer Darije Kalezic versloeg op weg naar de kwartfinale achtereenvolgens de amateurs van De Treffers (0-3) en Lienden (na strafschoppen) en was in de achtste finales te sterk voor sc Heerenveen (3-1). De laatste keer dat Feyenoord en Roda elkaar troffen in het bekertoernooi was in 2010, toen de Limburgers na strafschoppen als winnaar uit de strijd kwamen.