Fanshop
Fanshop
fey-twente-15

De tegenstander: FC Twente wil verloren punten terugwinnen

Feyenoord sluit zondagmiddag om 16:45 uur de dertigste speelronde van de Eredivisie af met een uitwedstrijd tegen FC Twente. De Tukkers stegen afgelopen weekend dankzij de zege bij Willem II nog naar de tiende plaats, maar zakten begin maandagavond naar plek dertien, omdat de club drie punten in mindering kreeg.

Financiële problemen
De club kreeg die straf vanwege het niet voldoen aan financiële doelstellingen uit het plan van aanpak, dat gericht is op financieel herstel. De financiële problemen en de daarmee gepaard gaande onzekerheid over het voortbestaan van de club werpen een schaduw over de sportieve prestaties, die na de winterstop een stuk beter zijn dan daarvoor.

Degradatiegevaar
In de eerste seizoenshelft verkeerde Twente een tijd lang in serieus degradatiegevaar. De slechte start van het seizoen kostte trainer Alfred Schreuder eind augustus al de kop, maar onder zijn opvolger René Hake ging het aanvankelijk niet veel beter. Pas sinds de winterstop zijn de Tukkers op stoom. In 2016 wisten ze uit twaalf wedstrijden 25 punten te behalen, waarmee ze het degradatiegevaar inmiddels definitief achter zich hebben gelaten.

Waardevolle linkspoten
Een man waarop de sportieve en financiële malaise al het hele seizoen geen invloed lijkt te hebben, is Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelder is met zeventien goals en tien assists niet alleen de meest waardevolle speler van Twente, maar ook van de Eredivisie. Afgelopen weekend bezorgde de linkspoot zijn ploeg met twee rake vrije trappen nog de drie punten tegen Willem II (2-3). In de schaduw van Ziyech kent ook Jerson Cabral na de winterstop een opleving. De oud-speler van Feyenoord, meestal komend vanaf de rechterkant om vervolgens met zijn goede linkerbeen uit te halen, wist in de tweede seizoenshelft al vier keer het net te vinden.

Play-offs
Cabral, Ziyech en de andere spelers van Twente zullen er zondag op gebrand zijn om de drie punten terug te veroveren die hen – buiten hun schuld om – zijn ontnomen. Had de ploeg de drie punten nog wel gehad, dan had het nog mogen hopen op de play-offs voor Europees voetbal. Het behalen daarvan lijkt nu lastig te worden, omdat het gat met nummer zeven Vitesse met nog vijf wedstrijden te gaan acht punten is.