Fanshop
Fanshop
170807124020170711-Persdag%20I%202017-2018_BE18462-Selectiefoto

De tegenstander: FC Twente krabbelt op na zware jaren

Niet degraderen was vorig seizoen de enige sportieve doelstelling voor FC Twente. Met een zevende plek voldeed de club daar ruimschoots aan. Komend seizoen hopen de Tukkers opnieuw op een klassering in het linkerrijtje.

Problemen
De problemen bij FC Twente stapelden zich in de voorgaande jaren in hoog tempo op. De club kreeg te maken met puntenaftrek, een onderzoek naar transfers, het voorlopig intrekken van de licentie en uitsluiting voor Europees voetbal, maar ondertussen bleven de sportieve resultaten de afgelopen twee seizoenen overeind. Onder leiding van trainer René Hake, die in augustus 2015 de taken van de ontslagen Alfred Schreuder overnam, reikte de ploeg achtereenvolgens tot de dertiende en zevende plaats in de Eredivisie. De oefenmeester werd in december vorig jaar beloond voor die goede prestaties met een nieuw contract tot medio 2019.

Jong talent
Extra knap was dat FC Twente overeind bleef in de Eredivisie met een elftal dat, deels noodgedwongen, steeds meer uit (eigen) jeugd kwam te bestaan. Zo raakte de club de afgelopen jaren sterkhouders als Hakim Ziyech (Ajax), Renato Tapia (Feyenoord) en Kamohelo Mokotjo (Brentford) kwijt, terwijl vooral jong talent aan de selectie werd toegevoegd. Afgelopen seizoen schoot Twente bijvoorbeeld in de roos met de van Manchester City gehuurde spits Enes Ünal, die in de competitie achttien doelpunten voor zijn rekening nam.

Topscorer Jupiler League
Ook deze zomer kwam FC Twente uit bij spelers die nog veel te bewijzen hebben, zoals de 18-jarige middenvelder Alexander Laukart die werd overgenomen van Borussia Dortmund en de 20-jarige aanvaller Marko Kvasina die overkwam van Austria Wien. Daarnaast werd met Tom Boere de topscorer van de Jupiler League vastgelegd. De spits maakte tot aan afgelopen seizoen nooit meer dan negen doelpunten in een jaar en kwam in seizoen 2015-2016 zelfs niet verder dan drie treffers in dienst van FC Eindhoven. Boere verraste vriend en vijand door zich vorig seizoen bij FC Oss te ontpoppen tot doelpuntenmachine, bij wie de teller pas stopte na 33 goals. Dit seizoen mag de topscorer van de eerste divisie zich bij FC Twente voor het eerst in de Eredivisie bewijzen.

Ander gezicht
Het elftal van FC Twente zal daarom dit seizoen een ander gezicht krijgen dan in het voorgaande jaar, al zal op de basis van de resultaten van afgelopen seizoenen het vertrouwen groot zijn dat Hake ook nu de puzzel in elkaar weet te passen. Het doel zal daarbij wederom een mooie klassering in het linkerrijtje zijn, al hoeft de ploeg zich niet druk te maken om plaatsing voor Europees voetbal. FC Twente is namelijk ook volgend seizoen nog uitgesloten van deelname aan Europese competities, zo bepaalde de licentiecommissie van de KNVB in december 2015 na onderzoek naar een deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports.