Fanshop
Fanshop
Groningen-Feyenoord-03

De tegenstander: FC Groningen nog zonder zege in 2018

FC Groningen wacht in 2018 nog altijd op de eerste overwinning in de Eredivisie. De noorderlingen lieten in de winterse transferwindow meerdere spelers vertrekken en haalden enkel huurling Deyovaisio Zeefuik van Ajax naar Groningen. ‘Het moet ons soms even meezitten’, stelde trainer Ernest Faber vrijdag na de 2-0 nederlaag tegen Vitesse.

Druk
Dat zit het dit kalenderjaar vooralsnog niet. Tegen Willem II moest de ploeg het doen met een 1-1 gelijkspel, Heracles Almelo ging met een 3-3 gelijkspel weg uit het Noordlease Stadion en Vitesse bleek met 2-0 te sterk. ‘Ik voel geen druk van buiten’, vertelde Faber, die na dit seizoen vertrekt bij FC Groningen, na afloop van het duel in Arnhem. ‘De club heeft de keuze gemaakt om jongens te verkopen en er niemand voor terug te halen. Dat is een bewuste keuze geweest.’

Creativiteit
Zo keerde huurling Todd Kane terug naar Engeland, stapte verdediger Etiënne Reijnen over naar Maccabi Haifa en vertrok creatieveling Oussama Idrissi naar AZ. Met name Idrissi zorgde in het groen-wit voor gevaar. Hij was dit seizoen voor FC Groningen goed voor vier goals en een assist. Clubtopscorer Mimoun Mahi, maker van zeven treffers, bleef wél in het hoge noorden. Hij ontbreekt donderdagavond overigens vanwege een blessure. 

Negatief doelsaldo
Desondanks krijgt de nummer dertien van de Eredivisie meer doelpunten tegen dan er worden gescoord. Doelman Sergio Padt is met 102 reddingen weliswaar dit Eredivisieseizoen de sluitpost met de meeste saves, maar hij moest ook al 36 keer de bal uit het net halen. FC Groningen scoorde zelf 34 keer.

Uitreeks
Mede door die negatieve balans staat FC Groningen na 21 speelronden op de dertiende plaats. Faber zal het tij willen keren in De Kuip, maar zal ook weten dat zijn ploeg dit seizoen pas één van de tien uitwedstrijden winnend afsloot. ‘We moeten zorgen dat we stabiel worden en zorgen dat we de doelpunten minder gemakkelijk weggeven’, schreef de hoofdcoach voor na de nederlaag in GelreDome.

Talent
Wat wel positief is,  is de ontwikkeling van jong talent. Zo werden er vijf spelers uit eigen jeugd meegenomen naar het winterse trainingskamp in Spanje, onder wie Tom van de Looi. Hij is de zoon van voormalig Groningen-speler en –trainer Erwin van de Looi. FC Groningen richt dus al het vizier op de toekomst, al is het nog even de vraag wie er komend seizoen voor de groep zal staan. Naar verluidt is oud-Feyenoorder Danny Buijs een voorname kandidaat om Faber op te volgen.