Fanshop
Fanshop
Feyenoord-Excelsior-33

De tegenstander: Excelsior wil zich veilig spelen in stadsderby

Excelsior wacht aanstaande zondag een grote uitdaging. Niet alleen in organisatorisch opzicht vanwege de massale belangstelling voor de wedstrijd tegen Feyenoord, maar ook sportief gezien. De ploeg heeft nog een punt nodig om zich definitief veilig te spelen en zeker te zijn van lijfsbehoud in de Eredivisie.

Dat Excelsior al in de voorlaatste speelronde definitief afstand kan nemen van de play-offs om degradatie, is een prestatie van formaat. Het zou voor de club uit Kralingen het derde seizoen op rij zijn dat het zich rechtstreeks weet te handhaven, nadat Excelsior de afgelopen twee jaar op de vijftiende plek eindigde.

De huidige dertiende plaats op de ranglijst is extra knap gezien het feit dat Excelsior afgelopen zomer na het vertrek van trainer Fons Groenendijk én dat van dragende spelers als Tom van Weert, Sander Fischer en Jeff Stans moest bouwen aan een nieuwe ploeg.

Onder leiding van trainer Mitchell van der Gaag slaagde de club daar uitstekend in, zo blijkt onder meer uit de sterke reeks die de afgelopen maanden is neergezet. Van de afgelopen acht duels werd er slechts één verloren, mede doordat Ajax op Woudestein op een gelijkspel werd gehouden.

Excelsior zet daarmee de ambitie kracht bij om een stabiele Eredivisie-club te worden. Aanstaande zondag hoopt de club daar een goed resultaat in de stadsderby tegen Feyenoord aan toe te voegen. Niet alleen voor de eer en de punten, zo legde middenvelder Luigi Bruins eerder uit. ‘Het liefst heb je dat het feestje ergens anders gevierd wordt,’ zei de oud-Feyenoorder. ‘Bij ons is er nog wel de focus dat wij hun kampioenschap kunnen uitstellen.’