Fanshop
Fanshop
Excelsior-Feyenoord-m33

De tegenstander: Excelsior wil opnieuw verrassen

Elk jaar verwachten veel Eredivisie-volgers dat het nieuwe seizoen wel eens het laatste van Excelsior in de Eredivisie zou kunnen zijn. Toch is de club uit Kralingen begonnen aan inmiddels het vierde seizoen op rij op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. Ook dit jaar zal de ploeg er alles aan doen om zich weer direct veilig te spelen.

Succestrainer
Mitchell van der Gaag werd in de zomer van 2016 aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior. De oefenmeester leek voor een zware opdracht te staan, maar wist van het team een geoliede machine te maken. Het resulteerde uiteindelijk in een knappe twaalfde plaats, iets wat voor het laatst lukte in 1985. Mocht Van der Gaag er dit seizoen opnieuw voor een verrassing zorgen en er in slagen om zijn ploeg in de Eredivisie te houden, evenaart hij een clubrecord van vijf seizoenen achter elkaar op het hoogste niveau.

Drukke zomer
Zoals bijna ieder jaar zat Excelsior tijdens de zomerse transferperiode niet stil. De club zag in totaal twaalf spelers vertrekken. Het grootste gemis voor de club uit Kralingen zal het vertrek van Nigel Hasselbaink zijn. De kleine aanvaller kroonde zich vorig seizoen tot ‘most valuable player’ van de club door de meeste goals (tien) te maken en meeste assists (zes) af te leveren. Deze zomer vertrok hij naar Kiryat Shmona uit Israel. Excelsior versterkte zich deze zomer met zes nieuwe spelers, waaronder spits Zakaria El Azzouzi die wordt gehuurd van Ajax. Ook werd onder meer verdediger Wout Faes op huurbasis overgenomen van Anderlecht en nam de club Jinty Caenenpeel over van FC Eindhoven.

Zwarte zondag
Niet veel Feyenoord-supporters zullen met een fijn gevoel terugdenken aan de laatste uitwedstrijd in het Van Donge & De Roo Stadion. Feyenoord hoopte zich op 7 mei 2017 in het kleinste stadion van de Eredivisie te kronen tot kampioen van Nederland. Het werd echter een zwarte zondag. Excelsior won, waardoor het kampioensfeest een week uitgesteld moest worden. Door de overwinning op de stadsgenoot wist Excelsior zich definitief veilig te spelen.

Bijna ‘Feyenoord-loos’
Excelsior werd jarenlang gezien als ‘het kleine broertje’ van Feyenoord. De twee Rotterdamse clubs hadden jarenlang een samenwerkingsverband, waardoor veel spelers in het verleden voor beide clubs actief waren. Binnen de huidige selectie van de Kralingers heeft alleen Luigi Bruins een verleden bij de regerend landskampioen. De middenvelder speelde tussen 2007 en 2011 negentig wedstrijden in het shirt van Feyenoord, waarin hij ook samenspeelde met huidig Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. Ook in de huidige selectie van Feyenoord zit maar één speler die uitkwam voor het eerste elftal van beide clubs: Miquel Nelom.