Fanshop
Fanshop
exc-fey-21

De tegenstander: Excelsior vecht voor handhaving

Excelsior heeft tijdens de laatste zes Eredivisieduels van het seizoen de veilige vijftiende plaats in het vizier. Rechtstreekse degradatie lijkt al zo goed als afgewend door de Kralingse club, waar nog altijd veel oud-Feyenoorders werkzaam zijn.

Zes wedstrijden voor het einde van het seizoen is Excelsior met Willem II verwikkeld in een strijd om de vijftiende plaats, waarmee promotie- en degradatiewedstrijden met ploegen uit de Jupiler League voorkomen zouden worden. De Kralingers (16de)  en Tilburgers (15de) hebben allebei 25 punten, waarbij Willem II over het beste doelsaldo beschikt.

Tijdens de vorige speelronde van de Eredivisie ging Excelsior met 2-1 onderuit bij FC Utrecht. Coach Alfons Groenendijk was na afloop niet te spreken over het optreden van zijn ploeg: ‘We komen op 1-0 en dan zie ik allemaal balletjes met buitenkant voet en dingen die in Circus Boltini thuishoren. Wij gaan dan overdrijven en daarmee help je een tegenstander. Wij moeten gewoon normaal blijven doen.’

Oud-Feyenoorder en winnaar van de UEFA Cup in 2002 Ferry de Haan is sinds een aantal jaar algemeen directeur van Excelsior: ‘Voor ons telt maar één ding: handhaving in de Eredivisie’, zo vertelde hij in de meest recente editie van Feyenoord Magazine. ‘Dat is heel belangrijk voor de toekomst van de club. Ik moet er niet aan denken om volgend seizoen naar FC Oss te rijden.’

De Haan is een van de vele oud-Feyenoorders die tegenwoordig werkzaam zijn in Kralingen. Met André Hoekstra en Rob van Dijk heeft Excelsior twee voormalig spelers van Feyenoord in de technische staf. Ook middenvelders Luigi Bruins en Adil Auassar keren zaterdagavond terug op vertrouwd terrein, want beide spelers droegen eerder in hun carrière het shirt van Feyenoord.