Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
fey-excelsior-masc8

De tegenstander: Excelsior in negatieve spiraal

Excelsior begon goed aan het seizoen, maar is inmiddels gezakt naar de elfde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag heeft al meer dan een maand geen wedstrijd meer gewonnen.

Rechterrijtje
‘We moeten nu beseffen dat we ons niet achter de goede start meer kunnen verschuilen,’ zei Van der Gaag na de thuisnederlaag tegen Roda JC Kerkrade op zondag 16 oktober. De trainer refereerde daarbij aan de beste competitiestart uit de clubhistorie (twee duels, zes punten), maar kreeg zijn ploeg er niet mee op scherp. Vijf dagen later gingen de Kralingers opnieuw in eigen huis onderuit, dit keer tegen PEC Zwolle: 0-2. Dat betekende de vierde nederlaag op rij in de Eredivisie, waardoor Excelsior voor het eerst dit seizoen in het rechterrijtje staat. Het gat met hekkensluiter Roda JC is slechts drie punten.

Eerste ronde
De laatste overwinning die de ploeg behaalde, was op dinsdag 20 september. In de eerste ronde van de KNVB Beker werd op bezoek bij BVV Barendrecht, uitkomend in de Tweede Divisie, met 0-1 gewonnen. Een treffer van Nigel Hasselbaink was voor de Kralingers voldoende om zich te plaatsen voor de tweede ronde van het bekertoernooi.

Bekerhistorie
In haar 114-jarige bestaan wist Excelsior één keer de finale van de KNVB beker te halen. Dat was in 1930, toen Feyenoord in de eindstrijd met 1-0 te sterk was en daarmee de eerste beker uit de historie veroverde. Twee seizoenen geleden was Excelsior dicht bij een nieuwe finaleplaats, maar de latere bekerwinnaar FC Groningen versperde in de halve eindstrijd de weg naar De Kuip.

Feyenoord-connectie
De enige Excelsior-speler met een Feyenoord-verleden, Luigi Bruins, is er vanavond niet bij in verband met een liesblessure. Daardoor zijn de dwarsverbanden tussen beide clubs vooral te vinden op directieniveau. Algemeen directeur Ferry de Haan won in 2002 nog de UEFA Cup met Feyenoord, terwijl commercieel directeur Wouter Gudde vanavond zijn vader (algemeen directeur Eric Gudde) treft.