Fanshop
Fanshop
Graafschap-fey-6

De tegenstander: De Graafschap verlost van rode lantaarn

In een seizoen dat in het teken staat van handhaving, deed De Graafschap vorige week goede zaken. Dankzij een 3-0 overwinning op Roda JC Kerkrade deden de Superboeren de laatste plaats in de Eredivisie over aan SC Cambuur.

Het is niet de eerste keer dat De Graafschap en SC Cambuur stuivertje wisselden. Vorige maand verliet de ploeg van trainer Jan Vreman ook al eens de laatste plaats – destijds voor het eerst dit seizoen – maar de vreugde duurde toen slechts twee weken.

Dat De Graafschap nog mag dromen van lijfsbehoud is te danken aan een opleving na de winterstop. De ploeg wist in de eerste seizoenshelft slechts vijf punten te pakken, maar presteert de laatste maanden een stuk beter. De tien wedstrijden sinds de winterstop leverden twaalf punten op, waarvan er elf in eigen huis werden gepakt.  

Op vreemde bodem heeft De Graafschap het dit seizoen een stuk lastiger dan in de eigen Vijverberg. De ploeg wist tot dusver nog maar één uitwedstrijd te winnen. Dat was wel direct een heel waardevolle, want eind november werd concurrent Cambuur met 2-3 verslagen.

Mede dankzij die overwinning heeft De Graafschap nu een punt meer dan de directe concurrent. De club uit Doetinchem kan bovendien bogen op een beter doelsaldo (-22 tegenover -37). Dat voordeel van vijftien doelpunten kan de komende weken nog wel eens heel belangrijk worden in de nek-aan-nekrace om handhaving.