Fanshop
Fanshop
cambuur-fey-21

De tegenstander: Cambuur in degradatienood

Na twee opeenvolgende twaalfde plaatsen in de eindrangschikking ging iedereen in Leeuwarden ook dit seizoen weer uit van directe handhaving in de Eredivisie. Door de resultaten van de afgelopen maanden is de doelstelling echter bijgesteld en telt er maar één ding: geen laatste worden.

Rode lantaarn
‘Deze hoeven we niet meer te zien in Leeuwarden!’ Die tekst, in combinatie met een plaatje van een rode lantaarn, plaatste SC Cambuur vorige week zondag om iets over half vijf via haar officiële Twitter-account. Dat was net nadat De Graafschap met 0-1 had verloren van sc Heerenveen, waardoor Cambuur de 25ste speelronde in de Eredivisie afsloot op een zeventiende plek.

Slechte serie
De club uit Leeuwarden was die speelronde begonnen als achttiende. Dat Cambuur zo ver was weggezakt, had alles te maken met de slechte serie die de ploeg neerzette na de winterstop. De eerste zeven wedstrijden van 2016 werden allemaal verloren.

Medicijn
PEC Zwolle bleek het juiste medicijn voor de Friezen. Net als in de twee seizoenen daarvoor wist Cambuur tegen de club uit Overijssel de punten in eigen stadion te houden. De overwinning én het vertrek van de laatste plaats werden tot diep in de nacht gevierd in Leeuwarden. Het duel met Zwolle was het tweede onder leiding van hoofdtrainer Marcel Keizer. De 47-jarige coach nam het half februari over van Henk de Jong, die na de reeks mindere resultaten besloot op te stappen.

Ontlading
Keizer besefte na de overwinning op Zwolle dat één zwaluw nog geen zomer maakt. ‘Het kan allemaal beter, en dat moet ook, want we staan nog altijd met de rug tegen de muur’, zo legde hij de vinger op de zere plek. Zondag wacht Feyenoord, maar de uitwedstrijd tegen De Graafschap, op zaterdag 2 april, zal de coach ongetwijfeld al met rood hebben omcirkeld in zijn agenda.