Fanshop
Fanshop
cam-fey-11

De tegenstander: Cambuur beleeft nog weinig plezier aan 2015

De euforie was groot in Leeuwarden, op een koude zaterdagavond vlak voor de kerstdagen. Cambuur had zojuist in de laatste minuut afgerekend met het sterk presterende PEC Zwolle (2-1), met als beloning een zevende plaats in de Eredivisie. Dankzij de zege op PEC kwam de ploeg van trainer Henk de Jong op een voorlopig totaal van 26 punten, verzameld over zeventien competitiewedstrijden. Daarmee werden ambitieuze subtoppers als FC Groningen, sc Heerenveen en Vitesse op achterstand gehouden.

Een blik op het programma van na de winterstop was genoeg om de grijns op het gezicht van Henk de Jong te laten veranderen in een zorgelijke blik. Met een herstart in Den Haag en daaropvolgende wedstrijden tegen achtereenvolgens koploper PSV, FC Twente, Vitesse en Feyenoord besefte de coach als geen ander dat zijn ploeg een loodzwaar begin van het nieuwe jaar te wachten stond. 'Als we in die duels vier of vijf punten pakken, zijn we spekkoper', liet hij niet voor niets optekenen in de aanloop naar de pittige serie.

Voorlopig staat de teller op één punt, behaald in de uitwedstrijd tegen ADO (2-2). In de overige wedstrijden van de voorbije weken bleef Cambuur met lege handen, terwijl de ploeg tussendoor door PEC Zwolle werd uitgeschakeld in het bekertoernooi. De zevende plek is inmiddels ingeruild voor een plaats in het rechterrijtje, waarmee duidelijk is dat in Leeuwarden nog maar weinig plezier wordt beleefd aan het jaar 2015.

Wie verder kijkt dan de resultaten van na de winterstop, kan niet anders dan concluderen dat Cambuur binnen de mogelijkheden van de club uitstekend presteert. Waar de ploeg vorig seizoen al werd gezien als een echte aanwinst voor de Eredivisie en zich zonder problemen wist te handhaven, staat er deze jaargang zelfs een team dat nog geen moment ook maar in de buurt van de degradatiezone is geweest. Dat laatste is de Friezen bovendien gelukt met een aanvallende speelwijze, waarbij het elftal uitgaat van eigen kracht.

Daarom zijn de nederlagen van de laatste weken geen reden voor paniek in Leeuwarden, al zal De Jong behalve de complimenten ook graag weer eens de punten in ontvangst willen nemen. In dat opzicht wacht de ploeg aankomende zondag in De Kuip een dubbele uitdaging, omdat Cambuur sinds de promotie in 2013 nog geen enkele wedstrijd wist te winnen van een club uit de traditionele top drie.