Fanshop
Fanshop
training%20sjachtar-3

De tegenstander: Braziliaans Shakhtar in bloedvorm naar De Kuip

Wil Feyenoord dinsdagavond de eerste Europese punten van het seizoen bijschrijven, dan dient het af te rekenen met de huidige koploper van Oekraïne. Shakhtar Donetsk, dat ook in de Champions League goed begon met een zege op Napoli, komt in bloedvorm naar De Kuip.

Steevast titelfavoriet
Shakhtar Donetsk is al jaren een grootmacht in eigen land. De afgelopen tien seizoenen legde de club maar liefst zeven keer beslag op de landstitel. Ook dit jaar is de ploeg uitstekend begonnen en favoriet om kampioen van de Oekraïense Premier League te worden. Na twaalf wedstrijden staan ‘The Miners’ momenteel bovenaan in de competitie, met een voorsprong van vijf punten op achtervolger Dinamo Kiev.

Bolwerk van Brazilianen
De club uit Donetsk heeft vrijwel elk seizoen een aantal Braziliaanse smaakmakers in de selectie. Bekende namen als Willian, Fernandinho en Douglas Costa begonnen hun voetbalcarrière in Europa bij Shakhtar Donetsk. Veel spelers volgden een vergelijkbare route: na enkele seizoenen in Oekraïne werden ze voor vele miljoenen euro’s verkocht aan een topclub uit een grote competitie. De huidige selectie kent acht spelers met een Braziliaans paspoort. Treden zij in de toekomst in de voetsporen van hun landgenoten?

Jeugdopleiding
De jeugdopleiding van Feyenoord staat al jarenlang hoog aangeschreven in Europa. Ook bij Shakhtar Donetsk lijkt dat bekend te zijn. Sinds begin deze eeuw maakten namelijk twee werknemers van Feyenoord Academy de overstap naar de club uit Oekraïne om daar hoofd van de jeugdopleiding te worden: Patrick van Leeuwen en Henk van Stee. Waar in het verleden nauwelijks jeugdspelers in het eerste elftal van Shakhtar Donetsk actief waren, zijn dit er de afgelopen jaren steeds meer geworden. Momenteel telt het eerste elftal zeven spelers die door de club zelf opgeleid zijn.