Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord-AZ-01

De tegenstander: AZ zint dubbel op revanche

AZ staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale van het toernooi om de KNVB Beker. Vorig seizoen was Vitesse met 2-0 te sterk voor de Alkmaarders en dit keer wacht Feyenoord. De formatie van hoofdcoach John van den Brom zint dus op revanche.

Zinderend slot
Het seizoen 2016-2017 had niet veel slechter af kunnen lopen voor AZ. In de finale van het bekertoernooi hield Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel de ploeg met twee goals van bekerwinst af en in de play-offs ging het in een zinderde finale tegen FC Utrecht na een 3-0 thuiszege alsnog fout. De Domstedelingen wonnen in Stadion Galgenwaard óók met 3-0 en bleken na verlenging beter in het nemen van strafschoppen.

Goed seizoen
In het seizoen 2017-2018 geen Europees voetbal dus voor AZ en ook geen vijfde KNVB Beker in de prijzenkast, na de bekerzeges in 1978, 1981, 1982, 2013. Maar hoe anders hangt de vlag er in Alkmaar dit jaar bij. De ploeg is na 32 speelronden al verzekerd van de derde plaats in de Eredivisie en daarmee Europees voetbal en heeft zich opnieuw geplaatst voor de bekerfinale.

Eerdere ontmoetingen
Na overwinningen op MVV Maastricht (2-3), Almere City (0-4), Fortuna Sittard (2-4), PEC Zwolle (4-1) en FC Twente (4-0) is Feyenoord komende zondag in De Kuip de tegenstander in de finale. Die dag kan AZ zich revancheren voor de verloren finale van vorig seizoen, maar ook voor de twee nederlagen tegen de formatie van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst eerder deze voetbaljaargang. In Alkmaar was Feyenoord met liefst 0-4 te sterk en vorige maand werd AZ in De Kuip nipt met 2-1 verslagen.

Geen punten in toppers
Mede daardoor bleef AZ, dat het goed doet tegen de kleintjes, puntloos tegen de groten. Met de inmiddels Oranje-internationals Wout Weghorst en Guus Til, de eveneens opgeroepen Marco Bizot op doel en creatievelingen als Alireza Jahanbakhsh lukte het de ploeg dit seizoen namelijk niet één keer om landskampioen PSV, Ajax of Feyenoord te verslaan: W0-G0-V5.

Tastbare herinnering
Daar kan nog dit seizoen verandering in komen, want volgende week zondag gaat de ploeg op bezoek bij Ajax, maar dé kans om af te rekenen met dit syndroom is komende zondag. En als Feyenoord in de TOTO KNVB Bekerfinale wordt verslagen, houdt AZ daar meteen een tastbare herinnering aan over.