Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

De tegenstander: AZ gaat vol voor de play-offs

Wisselvallig. Met dat woord valt de eerste seizoenshelft van AZ het best te omschrijven. De twaalfde plaats in de winterstop was te laag voor een club die dit seizoen nog uitkwam in de groepsfase van de Europa League, zo oordeelden ze in Alkmaar. Daarom doet de ploeg van trainer John van den Brom er de komende maanden alles aan om zich te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. Een flinke uitdaging, maar AZ heeft nog een ijzer in het vuur: de KNVB beker, waarin HHC Hardenberg wacht in de kwartfinales.
Goede start

Een eerste stap richting de play-offs zette AZ afgelopen weekend door in Kerkade met 0-1 te winnen van Roda JC. Dankzij de driepunter stegen de Noord-Hollanders naar de tiende plaats van de Eredivisie. Het knappe aan de zege was dat die met tien man over de streep werd getrokken, nadat Derrick Luckassen na 57 minuten met een rode kaart (twee keer geel) het veld had moeten verlaten. ‘Ik heb de spelers een compliment gegeven. De grootste winst vandaag is dat we het met z’n allen hebben gedaan. Dat is een goede start van het nieuwe jaar’, zei Van den Brom na afloop.

Defensieve debutant

De schorsing van Luckassen betekent een nieuwe defensieve aderlating voor de coach, die in de winterstop zijn aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw naar Bundesliga-club FC Augsburg zag vertrekken en Jop van der Linden vanwege een blessure niet kan opstellen. Daarom is de coach genoodzaakt Pantelis Hatzidiakos zijn basisdebuut te laten maken. De 19-jarige geboren Griek vormt zondag het centrale verdedigingsduo met Ron Vlaar, verklapte Van den Brom deze week. Oud-Feyenoorder Vlaar, die sinds de zomer clubloos was, tekende begin december een contract tot het einde van het seizoen bij de club waarvoor hij debuteerde in het betaald voetbal. 

Transfermarkt

Ook deze week roerde AZ zich nog op de transfermarkt. De Alkmaarders versterkten zich met middenvelder Stijn Wuytens, die overkomt van Willem II. Aanvaller Guus Hupperts, die bij AZ nauwelijks aan spelen toekwam, bewandelde de omgekeerde weg; hij wordt tot het einde van het seizoen verhuurd aan de Tilburgers.

Clubtopscorer blijft

Markus Henriksen vertrekt - ondanks interesse van diverse clubs - deze winter hoogstwaarschijnlijk niet uit Alkmaar, zo liet de nieuwe aanvoerder deze week weten. Daar zal iedereen bij AZ blij mee zijn, want Henriksen is naast een van de belangrijkste spelers ook clubtopscorer. Met zeven treffers was hij één keer meer trefzeker dan Vincent Janssen, de spits die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep en via Almere City FC bij AZ terechtkwam. Janssen kroonde zich tegen Roda tot matchwinner. Dat duel ging voorbij aan Gino Coutinho, Muamer Tankovic en Mounir El Hamdaoui. Zij waren ziek, maar zijn tegen Feyenoord weer inzetbaar.