Fanshop
Fanshop
petursson2

De IJslanders van Feyenoord

Het Nederlands elftal speelt maandagavond in en tegen IJsland de derde kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2016. Feyenoord.nl zet in de aanloop naar dat duel drie IJslanders op een rij die ooit onder contract stonden in De Kuip.

Petur Petursson
Petur Petursson keert in de zomer van 1984 terug in De Kuip, nadat hij tussen 1978 en 1981 was uitgegroeid tot lieveling van het legioen. Zijn hoogtepunt in die periode is op 17 mei 1980, als Feyenoord in de bekerfinale Ajax met 3-1 verslaat, mede dankzij twee doelpunten van de IJslandse spits. De huidige assistent-trainer van de IJslandse topclub KR scoort dat seizoen bovendien 23 keer in de competitie.

De aanvaller raakt in zijn derde seizoen in De Kuip zwaar geblesseerd en de doktoren van Feyenoord denken dat hij nooit meer op niveau zal kunnen voetballen. Vlak voor zijn blessure heeft Feyenoord hem nog een zevenjarig contract voorgelegd. ‘Maar ik heb dat contract helaas niet getekend voordat ik die blessures kreeg’, vertelt Petursson in 2008 in Feyenoord Magazine. ‘Na die blessures kon ik het contract niet meer tekenen. Als je niet speelt, dan ben je niet van waarde voor Feyenoord. Zo is het. Teleurstellend, ik wilde niet weg bij Feyenoord.’

In de zomer van 1984 keert Petursson terug bij Feyenoord, als de Rotterdammers hem voor een jaar op huurbasis overnemen van Antwerp. Sportief wordt het niet zo’n succes als zijn eerste periode in De Kuip. De aanvaller speelt slechts negentien wedstrijden en maakt hierin zeven doelpunten. Toch blijft hij mateloos populair bij het legioen. Andersom is de liefde van Petursson voor Feyenoord altijd gebleven. De inmiddels 55-jarige oud-spits volgt de club vanuit IJsland nog altijd op de voet.

Arnar en Bjarki Gunnlaugsson
In 1992 komt na een tip van Petur Petursson de IJslandse tweeling Arnar en Bjarki Gunnlaugsson in beeld bij Feyenoord. Hun komst naar De Kuip heeft nogal wat voeten in de aarde. De Stichting Arbeidszaken is van mening dat de broers nog in opleiding zijn bij hun club IA Akranes en zodoende geen directe versterking kunnen vormen voor het eerste elftal van Feyenoord. Pas nadat de clubleiding beroep heeft aangetekend, krijgen de broers Gunnlaugsson alsnog een werkvergunning.

Toch blijken de twee geen echte versterkingen voor Feyenoord. Arnar komt in de seizoenen 1992-1993 en 1993-1994 tot negen competitiewedstrijden, terwijl zijn broer Bjarki geen enkel officieel duel voor Feyenoord speelt. Na hun vertrek uit Rotterdam gaan beide spelers hun eigen weg, tot ze in 2009 worden herenigd bij de IJslandse club Valur. Tegen die tijd hebben de broers ieder al een waslijst clubs achter hun naam. Arnar kwam onder meer uit voor FC Sochaux, Bolton Wanderers en Leicester City, terwijl Bjarki onder contract stond in onder meer Duitsland (1. FC Nürnberg en Waldhof Mannheim), Noorwegen (Molde FK en Brann Bergen) en Engeland (Preston North End).

De EK-kwalificatiewedstrijd IJsland – Nederland begint maandag om 20.45 uur en is rechtstreeks te zien op NPO 3. 

Foto: Petur Petursson juicht na zijn doelpunt in de thuiswedstrijd tegen AZ in 1980.