Feyenoord 1

Comeback op karakter voor Feyenoord met tien man

Feyenoord heeft zondag dankzij een flinke dosis veerkracht en op karakter drie punten gepakt bij Fortuna Sittard. Na een vroege achterstand en een rode kaart voor Orkun Kökcü leek de ongeslagen status van dit seizoen in gevaar te komen, maar met tien man knokte het team zich knap naar de overwinning (1-3). Steven Berghuis scoorde tweemaal, terwijl Marcos Senesi met een wereldgoal voor het hoogtepunt van de middag zorgde.

Vijf keer al kwam Feyenoord dit seizoen op achterstand en tot afgrijzen van Dick Advocaat kwam daar in Limburg een zesde keer bij. Al na dertig seconden (!) lag de bal achter Nick Marsman, die geen antwoord had op een diagonaal schot van Zian Flemming. De aanvaller van de thuisploeg kreeg alle ruimte om de trekker over te halen en profiteerde zodoende optimaal van het gebrek aan scherpte bij Feyenoord.

Tien minuten later volgde de volgende tegenslag, toen Orkun Kökcü uit het veld gestuurd werd. De Turkse international ging in de ogen van scheidsrechter Dennis Higler te hard een duel aan en kreeg direct rood. Zo kwam Feyenoord met tien man voor een loodzware opdracht te staan, terwijl het bovendien blij mocht zijn dat het niet al snel tegen een grotere achterstand aan liep. Mats Seuntjes knalde hard op de lat, terwijl een voorzet van Emil Hanssen maar net voorbijging aan twee Fortuna-aanvallers.

De start kon bijna niet slechter, maar Feyenoord liet gaandeweg de eerste helft steeds meer zien waarom het al zo lang ongeslagen is in de Eredivisie. In ondertal trok de ploeg het duel steeds verder naar zich toe, waarbij het met een wereldgoal van Marcos Senesi een enorme steun in de rug kreeg. De Argentijn, die eerder dit seizoen al uit een omhaal scoorde, kogelde de bal na een half uur spelen op werkelijk schitterende wijze onhoudbaar in de kruising.

De gelijkmaker gaf het tiental Feyenoorders extra brandstof om nog voor rust door te pakken. Na een overtreding op Bryan Linssen legde Higler de bal op de stip, waardoor Steven Berghuis in staat werd gesteld om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De aanvoerder faalde niet en zorgde zo voor een welkome opsteker vlak voor de thee.

Dankzij de nieuwe wending van de wedstrijd kon Feyenoord in de tweede helft kiezen voor een meer behoudende speelwijze, gericht op het behouden van de voorsprong. Met tien man hield de ploeg de ruimtes klein en kwam het nauwelijks nog serieus in de problemen, terwijl Marsman paraat was op de paar momenten dat het wel gevaarlijk werd.

Na de 1-3 van Berghuis vlak voor tijd – hij benutte wederom een strafschop nadat hij zelf was gevloerd – was de buit definitief binnen voor Feyenoord. Daarmee voegde het team drie belangrijke punten toe aan het totaal en bleef het bovendien onder Advocaat voor de 23ste (!) keer ongeslagen in de Eredivisie. Ook betekende de overwinning een fijne start van de drukke weken die komen gaan. Donderdag speelt Feyenoord in Rusland voor de Europa League tegen CSKA Moskou, gevolgd door de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht in De Kuip van komende zondag.