Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
201708_CL_visual_clublogos

Champions League: alles over de opponenten

Feyenoord is donderdagavond tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League ingedeeld in Groep F. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst neemt het daarin op tegen Manchester City, Shaktar Donetsk en Napoli, ploegen die het nooit eerder trof in een Europees toernooi. Feyenoord.nl zet de belangrijkste informatie over de tegenstanders in de Champions League op een rij.

Manchester City

Feyenoord mag tijdens de poulefase van de Champions League opnieuw op bezoek in Manchester. Het Manchester City van trainer Pep Guardiola is op papier de sterkste tegenstander van de Rotterdammers in de groepsfase. Het team, dat deze zomer voor bijna 250 miljoen euro uitgaf aan met name defensieve versterkingen, eindigde vorig jaar op de derde plaats in de Premier League, achter kampioen Chelsea en Tottenham Hotspur.

De Engelse topclub, waar oud-Feyenoorder John Guidetti zijn professionele loopbaan begon, is ieder jaar een vaste naam in de groepsfase van de Champions League. Waar het in de Premier League doorgaans vrij voorspoedig gaat, lukt het City tot nu toe niet om een echte gooi te doen naar de ‘Cup met de grote oren’. De afgelopen zes seizoenen wist de club slechts één keer de halve finales van het toernooi te bereiken.

The Citizens begonnen het nieuwe Premier League-seizoen met een overwinning op promovendus Brighton & Hove Albion. Tijdens de tweede speelronde verloor de miljoenploeg echter direct punten. In eigen huis speelde het 1-1 tegen het Everton van voormalig Feyenoord-hoofdtrainer Ronald Koeman.

Shakhtar Donetsk

Voor veel Feyenoord-supporters zal Shakhtar Donetsk de minst bekende tegenstander zijn in de komende groepsfase. De topclub uit Oekraïne kroonde zich vorig seizoen met gemak tot kampioen en speelt daardoor opnieuw Champions League-voetbal. De afgelopen acht seizoenen ontbrak de ploeg slechts één keer in de groepsfase van het toernooi. De laatste keer dat de Oekraïners de groepsfase wisten te overleven was echter in het seizoen 2014-2015.

Na zes gespeelde wedstrijden staat de club uit Donetsk, waar oud-Feyenoorder Henk van Stee in het verleden actief was als hoofd jeugdopleiding, momenteel op de tweede plaats in de Oekraïense Premier League, één punt achter Dinamo Kiev. Datzelfde Dinamo Kiev zorgde voor het eerste puntverlies van Hirnyky.

De uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk zal overigens niet worden gespeeld in de Donbass Arena, de vaste thuisbasis van de club. Door de omstandigheden in het oosten van Oekraïne worden de thuiswedstrijden van Shakhtar Donetsk onder voorbehoud gespeeld in het Metalist Stadium in Charkov. 

SSC Napoli

Ook mag Feyenoord dit Europese seizoen opnieuw naar Italië, waar SSC Napoli de tegenstander is. De club, waar oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman tot deze zomer onder contract stond, eindigde vorig seizoen op de derde plaats in de Serie A, vijf punten achter kampioen Juventus. Via de voorrondes, waarin het over twee wedstrijden te sterk was voor OGC Nice, wisten de Italianen zich uiteindelijk te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

De afgelopen jaren was de Italiaanse club veelal actief in de Europa League. Tussen 2012 en 2016 was Napoli ieder jaar present in de groepsfase van dat toernooi. Afgelopen seizoen mocht de club aantreden in de Champions League. In de groepsfase werd het eerste, voor Benfica, Besiktas en Dinamo Kiev. In de achtste finale verloor Napoli van Real Madrid waardoor het Europese seizoen erop zat.

In Italië is het seizoen net begonnen. Tijdens de eerste speelronde wist Napoli met 1-3 te winnen van Hellas Verona, waardoor de club uit Napels momenteel de vierde plaats in de Serie A inneemt.