7a99cdfbbffb5028f9ef76f04afcbd4d_660_300_crop

Beloften verspelen zege in slotfase

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond op Woudestein in de slotminuut een zege op Jong Almere City FC verspeeld. Terwijl de ploeg van coaches Patrick Lodewijks en Pierre van Hooijdonk door doelpunten van Rangelo Janga en Wesley Verhoek na een uur spelen nog op 2-0 voorsprong stond, scoorden de bezoekers in de slotfase twee keer tegen: 2-2.

Hoewel het krachtsverschil tussen beide elftallen behoorlijk was, slaagde Jong Feyenoord/Excelsior er in de eerste helft nog niet in om dat ook duidelijk in de score uit te drukken. De ploeg kwam weliswaar vroeg in de wedstrijd op voorsprong via een rake kopbal van spits Rangelo Janga uit een hoekschop, maar creëerde ondanks prima veldspel tot aan de rust weinig grote kansen.

Waar de bezoekers in balbezit zonder veel succes meestal direct de diepte zochten, speelde Jong Feyenoord/Excelsior beter verzorgd voetbal met de nadruk op de opbouw van achteruit. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor John Goossens, die als meest terug geschoven middenvelder het spel veelvuldig snel wist te verleggen.

Bij vlagen leverde die speelwijze ook gevaar op, bijvoorbeeld toen de bal tien minuten voor rust via een vloeiende aanval bij Elvis Manu terecht kwam. De aanvaller mikte zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied prima richting de verre hoek, maar zag keeper Agil Etemadi de bal nog net uit het doel tikken.

Ook na rust bleef Jong Feyenoord/Excelsior in een behoorlijk tempo voetballen, waardoor de bezoekers aanvankelijk nog maar weinig in het stuk voorkwamen. De thuisploeg bleef desondanks slordig op de beslissende momenten, waardoor er uiteindelijk een strafschop aan te pas moest komen om de marge te verdubbelen. Nadat Verhoek met een voorzet de lat had geraakt werd Janga bij de rebound naar de grond gewerkt. Verhoek legde de bal vervolgens zelf klaar op elf meter en schoot feilloos binnen.

Hoewel Jong Feyenoord/Excelsior ook in het laatste half uur de organisatie op orde had, bracht Jong Almere City zeven minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd. Sem de Wit, die eerder in de tweede helft al de paal had geraakt met een van richting veranderd schot, passeerde toen doelman Boy de Jong met een fraaie boogbal.

Daarmee brak een onrustige slotfase aan, waarin Jong Feyenoord/Excelsior uiteindelijk in de blessuretijd de kans op de zesde zege op rij verspeelde. Terence Kongolo maakte toen ongelukkig hands in het strafschopgebied, waardoor Rashid Browne vanaf de strafschopstip de gelijkmaker binnen mocht schieten. Direct daarna blies de scheidsrechter het eindsignaal van de wedstrijd.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Almere City FC 2-2
12’ 1-0 Janga
56’ 2-0 Verhoek (strafschop)
83’ 2-1 De Wit
90+2’ 2-2 Browne (strafschop)

Scheidsrechter: Van den Heuvel

Geel: De Wit (Jong Almere City FC)