Feyenoord 1

Bannis bevrijdt Feyenoord in Emmen

Feyenoord weet weer wat winnen is. Na vier wedstrijden op rij zonder zege pakte het team van trainer Dick Advocaat zondag de volle buit in Emmen: 2-3. Makkelijk ging het allesbehalve, want Feyenoord kwam tweemaal op achterstand en het winnende doelpunt viel diep in blessuretijd. Invaller Naoufal Bannis, die de geblesseerde uitgevallen Steven Berghuis verving, kroonde zich tot matchwinner.

Hoe groot de ontlading was bij de jonge spits, bleek wel uit het feit dat hij na het beslissende doelpunt uit dolle vreugde zijn shirt uittrok. Al snel werd Bannis bedolven onder zijn ploeggenoten en daar was wel iets voor te zeggen, want zijn kopgoal was een ware bevrijding voor Feyenoord. Nieuw puntenverlies tegen nota bene het tiental van FC Emmen was dichtbij, maar werd zo op het laatste moment afgewend.

Hoewel de zege voor Feyenoord verdiend was, kwam-ie uiterst moeizaam tot stand. Niet voor het eerst dit seizoen incasseerde de ploeg een vroege tegengoal. Zo’n beetje iedere Feyenoorder moet een deja-vu-gevoel hebben gehad, toen Bjorn Kuipers al na drie minuten naar de stip wees. In tegenstelling tot de op zijn minst discutabele strafschoppen tegen van donderdag was er nu weinig aan te merken op de beslissing van de scheidsrechter, aangezien Nick Marsman een overtreding beging op Michael de Leeuw. Anco Jansen faalde niet vanaf elf meter: 1-0.

Zo begon Marsman ongelukkig aan zijn eerste officiële wedstrijd van dit seizoen, als vervanger van Justin Bijlow (niet op tijd hersteld van donderdag). Aan het tweede tegendoelpunt kon de doelman minder doen. Hij stond vijf minuten voor rust weliswaar wat ver van zijn doel, maar de wijze waarop De Leeuw heb van grote afstand met een volley verschalkte was – dat moet gezegd – weergaloos te noemen.

Tussen beide goals van FC Emmen gebeurde er genoeg aan de Oude Meerdijk, met name vanaf de 35ste minuut. Eerst zag Advocaat met Berghuis de volgende Feyenoorder met een blessure wegvallen. Nog geen minuut later verloor ook de thuisploeg een belangrijke pion, vanwege een rode kaart voor Jansen. Hij kwam hard in op Diemers en werd direct weggestuurd door Kuipers. Diezelfde Diemers trok de stand kort daarna gelijk uit een strafschop, die was toegekend na vasthouden van Bannis.

Omdat Jens Toornstra in de blessuretijd van de eerste helft met een knap diagonaal schot voor de 2-2 had gezorgd, kon Feyenoord na rust met een man meer vol op jacht naar de overwinning. De overtal-situatie leidde tot een groot overwicht en grote kansen voor Luciano Narsingh, Bart Nieuwkoop (beiden op de lat) en Bannis, maar lange tijd niet tot een doelpunt. Tot de laatste minuut van de blessuretijd aanbrak, Lutsharel Geertruida de bal nog één keer inbracht en Bannis raak kopte. Daarmee bezorgde hij Feyenoord drie kostbare punten en werd de reeks zonder overwinningen beëindigd.

Lang krijgt Feyenoord niet om rust te nemen, want de volgende wedstrijd staat donderdag alweer op het programma. CSKA Moskou komt dan op bezoek in De Kuip voor de derde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. Aftrap van dit duel vindt plaats om 21:00 uur.