MISSIE FEYENOORD GESLAAGD

Feyenoord heeft het aan z’n aanvoerder te danken dat het zich, één wedstrijd voor het slot van de competitie, verzekerd weet van deelname aan de voorronde van de Champions League. Paul Bosvelt zorgde er met zijn drie doelpunten tegen Heerenveen (3-2) hoogstpersoonlijk voor dat Feyenoord slaagde in z’n missie en zich nu kan gaan richten op de het spelen van de UEFA Cup-finale tegen Borussia Dortmund.
Slechts Shinji Ono zal met een minder voldaan gevoel aan de laatste thuiswedstrijd van het seizoen terugdenken. Hij werd met twee gele kaarten van het veld gestuurd. Er was nog geen bal getrapt in De Kuip, of bij een groot deel van het Legioen stond het kippenvel al duimendik op de armen. Dat had alles te maken met de manier waarop officieel afscheid werd genomen van Jerzy Dudek. De transfer van de Pool had zich aan het begin van het seizoen zo snel voltrokken, dat de voormalig doelman geen gelegenheid had gehad om afscheid te nemen van de fans. Dat werd nu, een kwartier voor aanvang van de belangrijke wedstrijd tegen Heerenveen, mede op initiatief van Feyenoords supportersvereniging goed gemaakt. Er waren bloemen, een omhelzing van voorzitter Jorien van den Herik en een mooi ingelijst keepershirt. De doelman van Liverpool, die een dag eerder nog in Londen tegen Tottenham Hotspur had gespeeld, was onder de indruk van het eerbetoon. ‘Bedankt dat ik even mag terugkeren in dit prachtige stadion’, sprak Dudek de nagenoeg uitverkochte Kuip toe. ‘Jullie hebben altijd achter mij gestaan. Waar ik tot nu toe bereikt heb, is ook jullie succes’. De woorden van Dudek werden gevolgd door een indrukwekkende ereronde, toepasselijk begeleid door Liverpools clublied You’ll never walk alone. Feyenoord kende een meevaller in aanloop naar de wedstrijd tegen Heerenveen. Bert van Marwijk kon, ondanks de rode kaart die Pierre van Hooijdonk in de voorgaande wedstrijd tegen De Graafschap had opgelopen, gewoon een beroep doen op z’n topscorer. De enige wijziging die de coach hoefde door te voeren, betrof de linksback positie. Rzasa was geschorst en werd vervangen door Aros. Hoewel de belangen van beide teams groot waren, kwam de wedstrijd toch laat op gang kwam. Feyenoord kreeg alle tijd om op te bouwen, maar het duurde lang voordat de Rotterdammers voor echt gevaar konden zorgen. Van Persie was dichtbij een treffer uit een vrije trap, maar toen waren er wel al 22 minuten gespeeld. De schrik was het Legioen daarvoor al om het hart geslagen, toen Patrick Paauwe in eigen doel schoot. Tot opluchting van de Rotterdammers werd die goal afgekeurd omdat er hands van Hakansson aan vooraf was gegaan. De wedstrijd ging pas leven na de eerste goal. Van Hooijdonk, die even daarvoor al ongelukkig was geweest bij een vrije trap, probeerde het vanaf de rand van het zestienmetergebied met een schot. Z’n inzet was niet hard genoeg om de score te openen, maar voldoende om doelman Vonk in de problemen te brengen. De keeper van Heerenveen kreeg het schot niet onder controle en moest vervolgens toezien hoe Paul Bosvelt de rebound verzilverde. Feyenoord leek daarmee op rozen te zitten, maar De Kuip was nog niet klaar met juichen of het stond al weer gelijk. Heerenveen trok vanaf de aftrap ten aanval en had daarmee direct succes. Marcus Allback, de Heerenveen-spits die tot dan toe een betrekkelijk anonieme rol had vervuld, gleed langs Kees van Wonderen en rondde feilloos af. Zijn schot verdween in de rechterhoek en was onhoudbaar voor Zoetebier: 1-1. De Friese gelijkmaker bleek het begin van een fase waarin arbiter Haverkort meer en meer een hoofdrol voor zich ging opeisen. Hij weigerde te fluiten voor een overtreding op Aros, zag een handsbal van De Nooijer in het strafschopgebied over het hoofd, maar was er wel als de kippen bij om Shinji Ono van een gele kaart te voorzien na een overtreding op Hakansson. En omdat de Japanner eerder in de wedstrijd al was bestraft voor een overtreding op Jensen, moest hij vijf minuten voor de rust met rood van het veld. Zo kwam Feyenoord, op een psychologisch lastig moment, plotseling met tien man te spelen. Maar het werd nog erger voor de Rotterdammers. Deel twee was nog geen twee minuten bezig, of Lurling mocht plotseling oprukken aan de linkerkant. Hij deed wat z’n collega Allback in de eerste helft ook had gedaan: niet twijfelen, maar de bal vanaf een meter of zestien in de hoek prikken. Zoetebier, die een paar goede intercepties had, was ook nu kansloos: 2-1. Het leek het begin te worden van een teleurstellend restant, maar Feyenoord toonde binnen tien minuten na de treffer van Lurling veerkracht. In een wedstrijd die harder en harder werd, gingen de Rotterdammers nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt, daarbij gesteund door het publiek. Aanvoerder Paul Bosvelt nam daartoe het initiatief en zorgde al snel hoogstpersoonlijk voor een kentering in de wedstrijd. Hij scoorde uit een voorzet van Aros de gelijkmaker. Het pleit voor Feyenoord dat het er met tien man in slaagde de druk op Heerenveen op te voeren. En het zegt alles over het karakter van Paul Bosvelt dat uitgerekend hij de ploeg op voorsprong bracht. Met een heerlijk schot in de kruising, nog geen vijf minuten na z’n gelijkmaker, vestigde hij andermaal de schijnwerpers op zich. Het was aan zijn doelpunten te danken dat Feyenoord zich verzekerd weet van deelname aan de voorronde van het Champions League-toernooi, maar ook dat het zich nu, met alleen de competitiewedstrijd tegen Willem II nog op het programma, al kan gaan richten op de UEFA Cup-finale tegen Dortmund. (KLIK HIERONDER VOOR HET WEDSTRIJDVERSLAG MET STATISTIEKEN)