EXCELSIOR NA 15 JAAR TERUG IN EREDIVISIE

Excelsior heeft de degradatie van 1987 ongedaan gemaakt. De nederlaag tegen FC Volendam in de laatste speelronde bleef zonder gevolgen, omdat Sparta op eigen veld kansloos onderuit ging tegen ADO Den Haag. In het seizoen 1986/87 speelde Excelsior voor het laatst op het hoogste niveau. In de eerste divisie maakte de Rotterdamse ploeg op enkele kortstondige oplevingen na weinig klaar. Dankzij de samenwerking met Feyenoord groeide de ploeg uit Kralingen de laatste jaren uit tot een belangrijke kanshebber voor de titel in de Gouden Gids Divisie.
Maar steeds lieten de Rotterdammers het in de nacompetitie liggen. Maar dit jaar maakte Excelsior geen fout. Excelsior had aan een gelijkspel genoeg, maar leed tegen FC Volendam een nederlaag. Excelsior-routinier John Feskens, die zijn laatste wedstrijd in profloopbaan speelde, maakte de openingstreffer in het Veronica Stadion. De ploeg van Adri Koster kon het zich veroorloven in de tweede helft rustig aan te doen. Want de tussenstand bij het andere duel in Groep B leerde dat er voor Excelsior geen enkele kaper op de kust meer was. FC Volendam profiteerde via Donny de Groot. In de slotfase zorgde Reginald Faria zelfs voor een Volendamse zege. Maar de nederlaag bleef zonder gevolgen voor Excelsior. Sparta was de enige concurrent van Excelsior. Maar de ploeg van Frank Rijkaard leed op eigen veld een nederlaag tegen het uitgeschakelde ADO Den Haag (1-3) en moet voor het eerst in haar historie uitkomen in de eerste divisie. Scheidsrechter Haverkort leek Sparta de helpende hand te bieden. Hij kende de Rotterdammers een strafschop toe, maar na overleg met grensrechter kwam de arbiter terug op zijn beslissing. Marilia was op aangeven van Nourdin Boukhari dichtbij een doelpunt, maar de lat redde ADO Den Haag van een achterstand. De Haagse ploeg deelde Sparta op slag van rust de genadeklap uit. Emiel van Eijkeren besliste met een doelpunt in de blessuretijd van de eerste helft het duel. Want Sparta was niet bij machte het tij te doen keren. Sterker nog, de Kasteel-club gooide het hoofd in de schoot. Peter Hofstede en Joeri Petrov legden Sparta in een tijdsbestek van vijf minuten op de pijnbank. Davy De Fauw redde een kwartier voor het einde de eer. Sparta nam zodoende met een 3-1 nederlaag afscheid van de eredivisie.